Hoe koffie te wassen met witte en gekleurde kleding?

Hoe koffie te wassen met witte en gekleurde kleding?

Koffievlekken worden beschouwd als een van de meest hardnekkige en moeilijkst te verwijderen op de stof. Het is wenselijk om onmiddellijk verse vlekken van een gemorste drank te verwijderen, anders zal het veel moeilijker zijn om gedroogde contaminatie te verwijderen. Overweeg hoe je koffie moet wassen met witte en gekleurde kleding, zonder je favoriete ding te bederven.

Hoe een verse plek te verwijderen?

Het grootste deel van de gemorste vloeistof moet uit de kleding worden gehaald met een droge doek of een zachte doek. Het servet moet op het besmette gebied worden geplaatst en laten inwerken. In geen geval kunt u de vervuiling wrijven, anders dringt de koffiebouillon dieper door in de vezels van de stof en bedekt de vlek een nog groter gebied. Dan moet de vervuiling worden gewassen met heet water (niet meer dan 60 graden) en wassen.

Effectief in de strijd tegen verse vlekken van koffie is glycerol. Breng het verwarmde middel aan op het gekleurde oppervlak, laat het 20 minuten staan ​​en spoel het grondig af met warm water, waarna het ding moet worden gewassen. Glycerine kan worden gemengd met zout.

Het resulterende mengsel wordt aangebracht op de vlek en gedurende een half uur verouderd. Vervolgens worden de kleding in de gebruikelijke modus in de machine gewassen.

Het nadeel van het gebruik van glycerine zijn sporen die op kleding achterblijven. Maar ze kunnen eenvoudig met zeep worden verwijderd.

Droge vervuiling

Het wordt aanbevolen om kleding die met koffie is gegoten onmiddellijk te wassen, maar dit is niet altijd haalbaar, vooral in die gevallen als u niet thuis bent en u niet beschikt over de benodigde schoonmaakproducten of als u geen tijd hebt om te wassen.

De taak om gedroogde vervuiling te verwijderen is moeilijker, maar goed te doen:

  • De eenvoudigste manier om een ​​gedroogde plek te verwijderen, is door het besmette gebied in kokend water te laten weken en het ding vervolgens te wassen. Maar deze methode is niet geschikt voor elke stof. Het wordt aanbevolen om kokend water alleen op katoen of linnen te gebruiken, maar het kan kleding van zijde, wol of kunststof bederven.
  • Een oplossing van zout of frisdrank helpt de gedroogde, maar nog niet oude vlek op te lossen. Standaard verhoudingen zijn één eetlepel soda of zout per twee liter water (een verhoging van de concentratie is aanvaardbaar). Het product wordt gedurende 1-2 uur in deze oplossing geweekt, waarna het met gewoon poeder moet worden gewassen.
  • Ernstige vervuiling helpt de oplossing te reinigen met dezelfde hoeveelheid azijn, water en reinigingsmiddel. De oplossing wordt behandeld met een vlek en gedurende 10-15 minuten gelaten, waarna het product grondig moet worden gespoeld.

Oude sporen

Als sporen van koffie niet in korte tijd van kleding worden ontdaan, eet het drankje diep in de textielvezels. Bij het verwijderen van dergelijke vervuiling is de speciale aanpak vereist.

Glycerine kan niet alleen verse sporen van koffie verwijderen, het zal ook helpen omgaan met oude vervuiling. Een paar druppels ammoniakoplossing worden gemengd met een theelepel water en een theelepel glycerine. Het mengsel wordt op een oude vlek gewreven totdat het volledig verdwijnt. Dan is het de moeite waard om het ding handmatig of in de wasmachine te wassen.

Witte producten van katoen of linnen kunnen van oude koffievlekken worden gereinigd door ze te gebruiken tot kookmethode. Natriumcarbonaat wordt aan het water toegevoegd, waarna kleding gedurende 40 minuten in deze oplossing wordt gedrenkt. Na het weken worden de dingen gedurende een half uur gekookt in een oplossing van water en bleek (voor 1 liter water - 60 gram vloeistof).

Om een ​​hardnekkige oude vlek te verwijderen, is de volgende methode perfect, wat enige moeite kost:

  • Tandenborstel moet bevochtigd worden in warm water en het besmette gebied ermee reinigen.
  • Ding gewassen in een zeepoplossing met de toevoeging van natriumcarbonaat (1/2 theelepel frisdrank per liter water).
  • Na het wassen wordt het product twee keer in water bij kamertemperatuur gespoeld.
  • De laatste stap is om te spoelen in koud water, dat licht is aangezuurd met azijn.

Gekleurde dingen

Gebruik voor het verwijderen van vlekken van gekleurde kleding geen agressieve oplossingen die de stof kunnen verkleuren. Het is verboden om witheid en producten die bleekwater bevatten te gebruiken.

Niet aanbevolen om onverdunde ammoniak te gebruiken, maar een oplossing van een theelepel ammoniak, een eetlepel zeepspaanders en een glas water kunnen gemakkelijk een koffievlek op gekleurde kleding aan, zonder het ding te beschadigen. De oplossing wordt aangebracht op het besmette gebied en 20 minuten verouderd, waarna het ding moet worden gewassen.

Een van de populairste middelen voor het verwijderen van koffievlekken op gekleurde kleding is azijn. Het gekleurde ding wordt gedrenkt in een oplossing van water en azijn (in een verhouding van één op één) gedurende 10-15 minuten, daarna gespoeld in gewoon water.

Kleur ding kan worden geweekt in warme soda-oplossing voor een paar uur, dan wassen in de wasmachine. Om een ​​oplossing te vinden, moet u drie eetlepels frisdrank per vijf liter water innemen.

Op witte stof

Koffievlekken op witte stof zijn goed verkleurd met waterstofperoxide. Om donkere verzadigde vlekken van een wit overhemd te verwijderen, zijn gebruikelijke bleekmiddelen en andere reinigingsproducten, die bleekpoeder bevatten, geschikt. Als het ding is gemaakt van natuurlijke stoffen (linnen of katoen), kan het worden gekookt in water met de toevoeging van witheid of wasmiddel.

Het wordt aanbevolen om eerst witte dingen van een fijner textiel in een oplossing van water en natriumcarbonaat te weken (15 g frisdrank per 1 liter water). De tweede fase zal de gebruikelijke was zijn. Vervolgens moet de plaats van vervuiling worden behandeld met waterstofperoxide en gedurende 10-15 minuten worden bewaard, waarna het ding grondig moet worden gespoeld.

Opgemerkt moet worden dat de voorafgaande onderdompeling van enig ding in een waterige oplossing met natriumcarbonaat de daaropvolgende verwijdering van koffievlekken aanzienlijk zal vergemakkelijken. Na deze behandeling zullen alle reinigingsmiddelen het product effectiever beïnvloeden.

Oxaalzuur bestrijdt effectief verontreiniging op lichte stoffen. Op een glas water moet je een halve theelepel oxaalzuur toevoegen. Naast het mengsel kun je een theelepel citroenzuur toevoegen. De verontreiniging wordt grondig behandeld met een oplossing, waarna het schoongemaakte gebied wordt gewassen met warm water.

Een andere effectieve manier om koffievlekken van een lichtgekleurd textiel te verwijderen is gebruikmakend van een oplossing van hydrosulfaat. Gebruik twee theelepels hydrosulfaat voor een glas water. Na behandeling van de vlekken met deze oplossing, moet het ding worden gewassen in een sopje, waaraan eerder ammoniumchloride is toegevoegd (twee theelepels per liter zeepoplossing).

Op verschillende materialen

Elk type stof verschilt in individuele samenstelling van draden. Voordat u dit of dat product met sterke stoffen verwerkt, is het raadzaam om de oplossing vooraf toe te passen op een onopvallend kledingstuk.

Wanneer u ervoor zorgt dat de geselecteerde oplossing geen nadelig effect heeft op de stof, kunt u beginnen met het verwijderen van de koffievlek.

Kleding gemaakt van natuurlijke stoffen (linnen of katoen) kan worden gewassen met behulp van gewone wasmiddel. Het wordt aanbevolen om na het wassen witte kleding te koken, maar doe dit niet met gekleurde dingen.

Koffievlekken op katoen en linnen kunnen worden gewassen met een oplossing van natriumhydrosulfaat en -zout. Een eetlepel van het zure zout van natrium en zwavelzuur wordt gemengd met een eetlepel zout. Het resulterende mengsel wordt in een glas water verdund. Het besmette artikel wordt één uur in de oplossing gedrenkt en vervolgens in warm water met de hand gewassen.

Dingen gemaakt van zijde en wol worden goed schoongemaakt met oplossingen van ammoniak. Vaak wordt een zeepoplossing gebruikt om koffievlekken op dergelijke kleding te verwijderen. Een ding wordt voorgeveegd in een zeepachtig mengsel en vervolgens op de gebruikelijke manier in een typmachine gewassen. De volgende componenten zijn nodig voor de vervaardiging van een dergelijke oplossing:

  • zeep chips;
  • water (bereid één liter voor);
  • ammoniak (niet minder dan drie en niet meer dan zes theelepels).

De oplossing van water (1 el L.), glycerol (1 theel.) En ammoniak (1 theel.) Werkt goed bij het verwijderen van vuil van zijde en wollen stoffen.

Bij gebruik van ammoniakoplossing om koffievlekken te verwijderen, moet speciale aandacht worden besteed aan het grondig spoelen van kleding, anders kan er een sterke geur achterblijven op het product.

Een ander populair hulpmiddel voor het verwijderen van koffie uit zijde is een oplossing van alcohol (20 g), water (20 g) en ammoniak (1 g). Ze worden ingewreven met vervuiling, waarna de vlek wordt gedroogd en in water wordt gespoeld.

Zijde kan gereinigd worden met 10% boraxoplossing. Het product moet op een harde, vlakke ondergrond worden geplaatst. Breng de oplossing aan op het besmette gebied en wacht een tijdje. Vervolgens wordt het artikel grondig gespoeld en gewist met de traditionele methode.

Voor het verwijderen van koffie uit een spijkerbroek, wordt de volgende methode vaak gebruikt: het materiaal wordt met zeep behandeld en vervolgens wordt het besmette gebied gereinigd met een tandenborstel. Eerder werd het gedompeld in 2% ammoniak.

Om koffie te verwijderen worden sporen van denimproducten gebruikt en verdund in water. salmiak. Ook gedroogde sporen op jeans zijn afgeleid van oxaalzuur. Een vijf procent zure oplossing wordt gedurende 15 minuten op het materiaal gehouden. Vervolgens wordt het artikel grondig gespoeld en zonodig in water op kamertemperatuur gewassen met wasmiddel.

Verontreiniging van lichte kunststoffen kan worden gereinigd. waterstofperoxide. Een eetlepel peroxide moet worden gemengd met een half glas water, dan moet de oplossing op het besmette gebied worden aangebracht en gedurende een kwartier worden bewaard. Na het reinigen wordt het product met gewoon poeder gewassen.

Synthetische stof kan worden gereinigd met gewone afwasgel. Wasmiddel wordt aangebracht op de vervuiling, licht geschuimd en 5-10 minuten laten staan, dan wordt het ding handmatig gewist.

Handige tips

Als het niet mogelijk is om het bedorven product onmiddellijk te repareren, is het noodzakelijk de koffievlek voor te behandelen om het verdere zuiveringsproces gemakkelijker te maken.

Het verontreinigde gebied moet onder een stroom heet water worden gewassen.

Het is de moeite waard om te overwegen dat de vlekken van gemorste koffie, waaraan melk is toegevoegd, niet met heet water moeten worden afgespoeld. Melkproteïne coaguleert onder invloed van hoge temperaturen, waardoor de vlek moeilijk te verwijderen is.

Koffiespoor kan worden gegoten met gewoon soda of fijn zout, wat een diepe penetratie van het drankje in de weefselvezels en de omgeving van de vlek voorkomt. Sommigen hebben hun toevlucht genomen tot het gebruik van industriële vlekverwijderaars. Deze methode kan echter schadelijk zijn voor kleding.

Het is belangrijk om het etiket op de kleding zorgvuldig te onderzoeken. Dit geeft de samenstelling van het materiaal en de toegestane temperatuur van het wassen aan. Het is beter om het reinigen van dingen van delicate stof aan professionals toe te vertrouwen, daarom is het de moeite waard om het ding te laten reinigen.

Zie de volgende video voor meer informatie over het verwijderen van koffievlekken van kleding.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses