Aanbevelingen en methoden voor het verwijderen van verfvlekken van kleding

Aanbevelingen en methoden voor het verwijderen van verfvlekken van kleding

Na de wandeling is het niet prettig om sporen van verf op kleding te vinden. Ook komen moeders vaak in aanraking met de kleurrijke kunsten van hun kinderen in jassen en broeken. In deze gevallen moet u weten hoe u moet handelen zodat de kleurstof niet nog dieper wordt opgenomen in de vezels van de stof. Het is onmogelijk om zich te ontdoen van aanhoudende vlekken van verf tijdens normaal wassen. Maar gebruik niet noodzakelijk de diensten van een stomerij. U kunt verschillende methoden voor het verwijderen van kleding thuis toepassen.

Aanbevelingen en tips voor het verwijderen van allerlei kleurstoffen komen de gastvrouw te hulp en het opgeslagen ding kan verder worden gedragen.

Soorten vervuiling

Een ding gekleurd met verf kan hopeloos worden beschadigd. Maar geef niet op, er zijn manieren om dergelijke hardnekkige vlekken te verwijderen. Vaak kun je thuis het verwende ding redden. Het bepalen van het type verontreiniging is belangrijk om een ​​geschikt middel voor het verwijderen van vlekken toe te passen.

De sleutel tot succes is om zo snel mogelijk door te gaan met verwijderen, totdat de kleurstof is opgedroogd en nog dieper in de vezels doordringt.

Alle verven bevatten kleurpigmenten en bindmiddelen. Ze worden gemengd en geven de gewenste kenmerken van de kleurende samenstelling. Een bos kan lijm, water, honing, olie en andere chemische componenten zijn. De methode om vlekken van verf te verwijderen hangt af van het type van deze stoffen. Hieronder analyseren we de mogelijke soorten vlekken.

Met kunstlessen

Deze vlekken omvatten vlekken van waterverf, olie, tempera, acryl, glas in lood, vingerverven en gouaches. Dergelijke verontreinigingen zijn gemakkelijk te verkrijgen bij het oefenen van creativiteit en tekenen.

Vingerverven bestaan ​​uit voedingskleurstoffen, water en verdikkingsmiddelen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken door regelmatig te wassen.

De samenstelling van tempera omvat PVA-lijm, ei, caseïne, oliën. Dergelijke verontreinigingen worden geloosd in koud water met afwasmiddel.

Aquarel en gouache - wateroplosbare verven. De aquarel bevat, naast het kleurpigment, dextrine, rundergal en acaciahars. Om de plasticiteit te verbeteren, worden honing en glycerine geïntroduceerd en vervolgens wordt de verf honing genoemd. De gouache is vergelijkbaar qua samenstelling met waterverf, maar er wordt kalk toegevoegd om de nodige textuur te geven. Verse vlekken worden in koud water gewassen. met wasmiddel. Wast indien nodig meerdere malen in en herhaal het wassen.

De basis van de olieverf is lijnolie, kunsthars en bijenwas. Als de olieachtige substantie op de kleding terechtkomt, wordt de overmaat verwijderd met een maandverband en wordt de verontreiniging met een oplosmiddel verwijderd.

Polyacrylaten dienen als een bindmiddel in acrylverf. Net bevuild ding wordt aangespoeld met warm water en zeep. Dode luchtverontreiniging kan worden verwijderd zwak oplosmiddel.

Na reparatie

Verf- en vernisproducten worden gebruikt voor het afwerken en verven van verschillende oppervlakken. Het is mogelijk om dergelijke vervuiling niet alleen tijdens reparaties, maar ook bij onzorgvuldig verplaatsen in de buurt van geverfde objecten te krijgen. Kies voor de kleuring de volgende soorten verf:

 • Alkyd-verf onderverdeeld in olie en email. Binder werkt alkydhars. Deze verbindingen vormen een matte of glanzende luchtdichte film. Omdat het email vernis bevat en de olieverf in de olieverf aanwezig is, kan deze niet met de gebruikelijke was worden gereinigd. De kleurstof gaat alleen maar dieper in de vezels van de stof.

Dergelijke waterbestendige vlekken worden gereinigd met oplosmiddelen. Elk servies wordt dik op een verse vlek aangebracht, een halve dag bewaard, vervolgens met een borstel schoongemaakt en gewassen.Je kunt proberen de oude, gedroogde olieverf met een mes of mes schoon te maken en de oliefilm zorgvuldig te verwijderen.

 • Emulsieverven verdeeld in waterbasis, latex, acryl, polyvinylacetaat, siliconen. Alle soorten verschillen in sterkte en waterbestendigheid. Polyvinylacetaat en wateremulsie worden snel afgewassen met water, de meest resistente - latex en siliconen. Vlekken van verf op waterbasis verdwijnen tijdens normaal wassen. Duurzamere sporen van siliconen vereisen voorbehandeling met oplosmiddelen, weken en wassen met vlekkenverwijderaar.

typografisch

De samenstelling van drukinkt omvat typografische lijnzaadolie en roet. Ze verplaatsen zich sterk van het weefsel en vereisen het gebruik van oplosmiddelen. Behandel ze met warme alcohol en daarna chloroform.

Verse inkt van de printer wordt gepolijst met koud water en onderworpen aan wassen. Hardnekkige vlekken worden behandeld met waterstofperoxide.

Stempelinkten zijn op basis van water, op basis van alcohol, op basis van olie. Sporen van de samenstelling van de stempel op olie worden verwijderd met ontvettende vloeistoffen, opgelost in alcohol en water op basis van alcohol.

schoonheidsmiddel

Verven voor make-up zijn gemaakt op basis van olie of vet - vaseline, paraffine. Breng verf op waterbasis aan op een gelaatsschildering. Er zijn fluorescerende neonverven voor het aanbrengen van make-up voor body art. Een fluorescerend pigment dat in het donker oplicht, wordt toegevoegd aan de gebruikelijke compositie.

De make-up wordt afgewassen met water en zeep en de vuile dingen worden op lange termijn gewassen.

Gebruik voor tijdelijke tattoo tijdelijke en permanente pigmenten. Als de verfsamenstelling van een tijdelijke tattoo op basis van henna de stof bevlekte en verankerd was, is het moeilijk te verwijderen. Je kunt alcohol, waterstofperoxide proberenMaar het resultaat van deze fondsen brengt misschien niet.

Wanneer je haarverf op je kleding krijgt, moet je deze plek onmiddellijk vullen met wasmiddel. Oude vervuiling is wit geworden en wol en synthetische stoffen worden verwijderd met azijn.

Noodzakelijke accessoires

Zo'n vervelende overlast, zoals een vlek op de verf op kleding, kan op elk moment gebeuren. Daarom moet u in het huis alle benodigde gereedschappen bij de hand hebben om snel met de vlek om te gaan. Hier is een lijst met de benodigde gereedschappen die nodig zijn om de verf- en lakcompositie te verwijderen en op te lossen:

 • Water. Spoelen in koud water geeft onstabiele verven op waterbasis weer.
 • Oplosmiddelen - aceton, ammoniak, terpentijn, terpentine, gezuiverde benzine, gedenatureerde alcohol. Al deze vloeistoffen lossen de kleurstoffen van glazuur, oliesamenstellingen op en helpen ze te verwijderen. Maar ze kunnen ook het kleurpigment van het weefsel zelf oplossen. Ze worden alleen gebruikt op stabiel geverfde dingen die niet werpen.
 • Waterstofperoxide. Bleek en reinigt witte katoenen stoffen van printerinkt, haarverf.
 • Vaatwasmiddel. Verwijdert verf op basis van verse olie.
 • Frisdrank en mosterdpoeder. Gebruikt om gedroogde olieverf weg te schrapen als schuurmiddel.
 • Azijn. In de warme vorm helpen sporen van gedroogde aquarel en gouache, haarverf verwijderen.
 • Boter en waspoeder. Dit mengsel verwijdert olieverf.
 • Plantaardige olie Gebruikt voor lederwaren.
 • Vlekkenverwijderaar en bleekmiddel. Op chloor gebaseerde, schone witte katoenen items. Vlekverwijderaar wordt gebruikt op gekleurde kleding.
 • Was zeep. Zeep, wrijf oude vlekken na het tekenen.
 • Ether en chloroform. Vraag om verwijdering van resistente typografische kleurstoffen.

Ook accessoires voor het reinigen nodig:

 • wattenschijfjes;
 • oude tandenborstel;
 • harde en zachte borstel voor verschillende soorten stof;
 • katoenen doeken;
 • stomp mes of mes.

Met behulp van wattenschijfjes of watten worden verschillende vloeistoffen aangebracht om de kleurpigmenten op te lossen. Schone, goed absorberende lompen verwijderen kleurstoffen van leer, zijde en andere zachte en delicate dingen.Ze worden ook onder de vlek geplaatst, zodat de oplosmiddelen worden opgenomen.

Met een harde borstel kunt u groffe, duurzame stoffen reinigen - denim, kurtochnuyu, membraan. Zachte borstel geborsteld katoen, linnen. Met behulp van een oude tandenborstel is het handig om puntachtig vuil te reinigen en af ​​te spoelen. Het mes verwijdert de film van de gedroogde olieverf en probeert deze af te schrapen.

Schoonmaakfuncties

Afhankelijk van de samenstelling van de stof wordt een middel geselecteerd voor het verwijderen van de kleurstof. Agressieve zuiveringsmethoden zijn niet geschikt voor delicate materialen.

Als u geen rekening houdt met het soort materiaal, kunnen vlekken op kleding tijdens het reinigingsproces permanent worden aangetast.

Vaak vuile casual kleding - rok, broek, spijkerbroek. Broeken of rok moeten onmiddellijk worden gereinigd van sporen verf, ze zijn zeer duurzaam en zullen niet loskomen tijdens normaal wassen. De kleurstof wordt verwerkt met terpentine of terpentine.

materiaal

Katoen en linnen - een natuurlijk duurzaam materiaal. Katoenweefsel brengt wassen over bij hoge temperaturen, het gebruik van krachtige vlekkenverwijderaars en bleekmiddelen. Katoenen kleding is eenvoudig te reinigen uit verschillende lakwerkformules. Vezels zijn bestand tegen het gebruik van sterke oplosmiddelen.

Zijde verwijst naar natuurlijke, delicate materialen. Verontreinigingen uit verf worden ingewreven met alcohol, gewassen bij lage temperaturen in delicate modus.

Synthetische stoffen verdragen het gebruik van chemische oplosmiddelen niet. Synthetische materialen worden gereinigd met zachte methoden - olie, azijn.

Polyester jasweefsels worden voorzichtig gewassen met vloeibaar wasmiddel. Hardnekkige vlekken worden gewreven met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol of een mild oplosmiddel.

Lederen producten kunnen niet worden gereinigd met terpentine, benzine en andere agressieve vloeistoffen. Om de verf van de huid te verwijderen met plantaardige olie.

kleur

Voor witte katoenen stoffen is de volgende methode voor het verwijderen van persistente kleurstoffen geschikt: combineer een deel van witte klei met een deel van benzine, laat het mengsel gedurende 3 uur in het gecontamineerde gebied achter. Vervolgens wordt het ding gewist met toevoeging van bleekmiddel.

Witte katoenen items koken om de witheid te herstellen en verwijderen veel verontreinigingen. Koken is niet geschikt voor veelkleurige en donkere kleding. Los frisdrank en zeep op in water, breng in brand, breng aan de kook. Witte dingen met aanhoudende vlekken van latex, acrylverf, haarverf worden ondergedompeld in een kokende oplossing.

Deze methode is geschikt voor een wit shirt gemaakt van katoen.

Gekleurde kleding wordt behandeld met een oplosmiddel, als de kleurstof op de stof onder invloed van kleur niet van kleur verandert. Stevigheidscontrole op een onopvallende site.

Dingen zwarte kleur zorgvuldig behandeld met oplosmiddelen. Het verdient de voorkeur om alcohol en azijn te gebruiken. Als deze fondsen niet hielpen, werd een test voor de weerstand van de zwarte kleurstof op benzine, terpentine, kerosine aan de verkeerde kant uitgevoerd.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u begint met het verwijderen van vlekken van de verf, moet u vertrouwd raken met het etiket op de kleding, waar de fabrikant de temperatuurmodus van het wassen aangeeft, aanbevelingen voor het gebruik van bleekmiddel en oplosmiddelen voor dit soort materiaal.

Bereid een werkplek voor op het verwijderen van vlekken en de nodige gereedschappen en instrumenten.

Het is raadzaam om rubberen handschoenen te gebruiken om uw handen te beschermen. Bij gebruik van oplosmiddelen met een sterke geur zorgen voor ventilatie.

Hoe kan ik wassen?

Voordat je het vuil van de verf veegt, moet je uitzoeken van welk materiaal de kleding is gemaakt. De samenstelling van het weefsel selecteert mogelijke methoden en middelen voor het reinigen.

Katoenproducten

Katoenen kleding verdraagt ​​de verwijdering van verfstoffen, als u de aanbevelingen van de fabrikant voor de verzorging van het product opvolgt. Verse waterverf en gouache van katoenen producten die uitkomen tijdens het wassen in de normale modus bij lage temperaturen. Gedroogde sporen worden gedrenkt in een sopje en vervolgens gewassen.

Olie- en tempera-verf worden gewassen met koud water, een laag zeep of afwasmiddel wordt op het pad aangebracht en na een uur worden de vlekken gewassen. Voor gedroogd vuil, breng een week in de vlekverwijderaar. Bleken of koken is geschikt voor witte dingen.

Ruimtevuil van oliesamenstellingen opruimen helpt vloeibare afwasmiddelen. Hij wordt gegoten en wordt een paar uur de tijd gegeven om te handelen. Vervolgens moet u met een borstel en doek wrijven om verontreiniging te verwijderen.

De bovenste laag gedroogde olieverf wordt voorzichtig geschrapt met een stomp mes of mes. Beschadig de textielvezels niet. Er zijn verschillende manieren om sporen van kleurstof thuis te verwijderen:

 • Maak een mengsel van gezuiverde benzine en aceton. Behandel ze met een vlek. Alleen geschikt voor licht katoen, omdat de samenstelling het kleurstoffilter oplost.
 • Een wattenschijfje is geïmpregneerd met terpentijn, benzine of hun mengsel, waarna het wrijven wordt afgeveegd totdat het volledig verdwijnt. Terpentine en benzine laten een oliefilm achter, die wordt verwijderd met ammoniak.
 • Giet het pad met kerosine en wrijf het in met een doek. Verwerk ook ammoniak.
 • Plantaardige olie giet gebied van vervuiling en laat het weken. Verwijder de geweekte verf met een mes en veeg af met een borstel. Bestrooi met zout of soda en bedek met warm water.

Gedroogd glazuur wordt verwijderd met white spirit - bevochtigd katoen wordt aangebracht op de verf en laat het 10 minuten inwerken. Behandel vanaf de randen tot het midden om de vlek te verwijderen.

Water en zeep lost goed op en wast composities op waterbasis. Verse vlekken van acryl- en latexverf worden met koud water gewassen en oude sporen worden met een borstel met zeep of poeder ingewreven.

Als de oude vervuiling niet toe te geven aan reinigingsmiddelen, dan is voor het wassen een mengsel van ammoniak, zout en azijn aan te brengen.

Kleurstof uit het haar zal verdwijnen als je een plekje in waterstofperoxide inneemt. Voor witte dingen gebruik je witheid.

Sporen van inkt worden behandeld met alcohol. Daarna gereinigd met een doek waarop chloroform en ether worden gegoten. Vervuiling door stempelverf wordt verkregen met een mengsel van ammoniak en terpentine.

Andere stoffen

Zijde-, synthetische en wolproducten kunnen niet met oplosmiddelen worden gereinigd om alkyd-oliekleurstoffen te verwijderen. Ze worden gewassen met olie en alcohol:

 • Meng een theelepel boter met een willekeurig afwasmiddel in gelijke verhoudingen. Breng aan op de vlek, wrijf goed, laat dit mengsel twee uur staan. Was dan.
 • Plantaardige olie aanbrengen. Watten gedrenkt in olie, wrijf de stof tot het verdwijnen van sporen van de kleurstof.
 • Wrijf de besmetting in met zeep en behandel hem vervolgens met een wattenstaafje gedrenkt in warme alcohol.

Verse vlekken van gouaches, aquarellen, acrylverf en latexverf zullen niet moeilijk terug te trekken zijn. Als u de verf van de kleding wilt afwassen, helpt dit zeep of wasmiddel. Goed helpt weken in sopje.

Oude verontreiniging door latex en acryl verwijdert gedenatureerde alcohol. Het natte ding wordt ingewreven met zeep en behandeld met alcohol. De resten worden gereinigd met een doek en besprenkeld met talkpoeder. Een uur later, gewassen.

Met delicate stoffen wordt haarverf verwijderd met een wattenschijfje gedrenkt in azijn.

De vlek op de zijden blouse van de stempelverf verwijdert mosterdpoeder. Poeder wordt op het natte gedeelte gegoten, licht ingewreven met vingers. Het is noodzakelijk om hem te laten handelen en wassen in een dag.

Lederproducten worden gereinigd met een wattenschijfje gedompeld in zonnebloem of olijfolie. Resterende olie wordt verwijderd met een spons en zeepoplossing en droog geveegd met een servet.

Wat betekent wassen?

Om een ​​nieuwe vlek van de verf te wassen, kan elk waspoeder worden gebruikt voor handmatig of automatisch wassen. Een universele remedie voor alle soorten textiel is waszeep. Het verwijdert vlekken van gouache, waterverf, latex, acrylverf op waterbasis.

Als het zinloos is om oude vlek vlekken te wassen, is het noodzakelijk om meer rigide te handelen en een zuurstofvlekkenverwijderaar te gebruiken voor gekleurd of wit linnen. Voor witte katoenen producten wordt chloorbleekmiddel gebruikt.

Vlekverwijderaars mogen niet worden gebruikt op wollen of zijden stoffen.

De kleren van het kind met sporen van een aquarel worden afgewassen met poeder voor kinderkleding. Koppige sporen van kleurstoffen uit kinderkleding worden gewassen en geweekt met zeep. "Antipyatin". Het is hypoallergeen en effectief.

Laatste fase

Nadat de vlekken van de stof zijn verwijderd, wordt het artikel gewassen om de kleurstof kwijt te raken.

Om de scherpe geur van oplosmiddel kwijt te raken, kunt u langdurig wassen. Met een aanhoudende geur van benzine en kerosine zal de stof meerdere keren moeten worden gewassen. Kleren grondig gespoeld in veel water, met kleding voor de was.

Tijdens het drogen moet het materiaal worden geventileerd. Drogen is beter op straat, in extreme gevallen, met het raam open.

tips

Fundamentele praktische tips voor het verwijderen van vlekken van verschillende kleurstoffen zijn als volgt:

 • verse verf kan gemakkelijk worden gewassen met wasmiddel of zeep;
 • fijne artikelen van kunststof en zijde van binnenuit schoongemaakt;
 • vóór het gebruik van oplosmiddelen worden ze getest op de naad van het product;
 • als de verf is opgedroogd en ingeslepen in de vezels, proberen ze de korst mechanisch te verwijderen en dan in te gieten met een oplosmiddel, zodat de kleurstof zachter blijft en gemakkelijker achterblijft
 • allereerst moet de vlek handmatig worden gefixeerd en vervolgens naar de was worden gestuurd;
 • bij het verwijderen van vlekken is het niet nodig om ze op het oppervlak te smeren, waardoor het schone gebied wordt vervuild;
 • tijdens het schrobben moet u een wattenschijfje vaak vervangen door sporen van kleurstof.

Zie de volgende video voor meer tips over het wegwerken van verfvlekken van kleding.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses