Verwijder correct vetvlekken van kleding

Verwijder correct vetvlekken van kleding

Vlekken van vette voedingsmiddelen kunnen op kleding verschijnen door onvoorzichtigheid of gewoon een vervelende ongeluk. Vaak worden dergelijke dingen als hopeloos verwend beschouwd, hoewel dit type vervuiling veel gemakkelijker te verwijderen is dan vlekken van bessen, koffie of chocolade.

Wat zijn de vervuiling?

Eerst moet je uitzoeken wat de soorten vervuiling zijn:

  • Vlekken van vet op kleding worden beschouwd als vers, als ze niet meer dan drie uur zijn. Het is het gemakkelijkst om ze terug te trekken met behulp van moderne huishoudchemicaliën.
  • Als de opgegeven tijd verstreken is, wordt de vlek als ingesleten beschouwd. Het is een feit dat vetmoleculen diep in de structuur van het weefsel doordringen en de vezels verven. Zelfs na een grondige wasbeurt kunnen gelige vlekken ter plaatse achterblijven, wat erg moeilijk is om kwijt te raken. Dergelijke verontreinigingen vereisen andere verwijderingsmethoden. Speciaal gereedschap is geschikt voor verwijdering.
  • Vaak blijven kleren met een vlek die niet kan worden weggegooid tot betere tijden achter. Vetmoleculen op dergelijke dingen dringen diep door in de vezels van het weefsel, vernietigen hun structuur en veranderen van kleur. Oudere verontreinigingen uit vet worden het sterkst blootgesteld aan verwijdering. Soms komen populaire methoden en herhaaldelijk wassen in dergelijke gevallen te hulp. Stagnante vlekken kunnen ook worden verwijderd door middel van een stomerij. Professionals kiezen de meest geschikte samenstelling voor de stof, die kleding zorgvuldig schoonmaakt zonder ze te beschadigen.

Zo moet je zo snel mogelijk vetvlekken verwijderen van je favoriete dingen, zonder dat de substantie in de vezels van het materiaal dringt.

Desalniettemin, zelfs als de vlek niet op tijd kon worden opgemerkt en de vervuiling in kleding was opgegeten, zijn er een aantal populaire methoden die ervoor zorgen dat de dingen weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Deze methoden worden getest door elke generatie hostesses en kunnen het vet op elke kwestie aan.

Hoe te wassen?

Speciale reinigingsmiddelen helpen de vetvlek van de stof te verwijderen. Maar je kunt de populaire methoden gebruiken. Voordat je gaat wassen, moet je stof van dingen verwijderen. Om dit te doen, is het voldoende om de kleding schoon te maken met een droge borstel. Bereid alles voor dat u nodig hebt om de vlek te verwijderen. Mogelijk hebt u een wattenstaafje, een servet, een klein stukje stof nodig om de geselecteerde oplossing te testen.

Voor het reinigen van de olievlek kunt u een hele lijst met stoffen gebruiken die u vaak thuis kunt vinden. Deze lijst bevat gewone waszeep, krijtpoeder of talkpoeder, keukenzout, tandpoeder, ammoniak, mosterd, aardappelzetmeel.

Verse vlekken moeten worden behandeld met elke stof die dat wel heeft absorberende eigenschappen. Voor deze doeleinden, perfect tandpoeder of zout. De kristallen absorberen het vet in zichzelf en laten niet toe dat het in de vezels van het weefsel dringt.

Mosterdpoeder ook in staat om een ​​vettige vlek op kleding te vernietigen. Maar deze optie kan sommige materialen beschadigen, waardoor ze met specifieke vlekken achterblijven. Voordat u vuil afwrijft, moet u deze methode daarom op een klein deel van de stof controleren.

Een uiterst ongebruikelijke methode om met vlekken van vet om te gaan - een biertje. Het schuim van deze drank dringt diep door in de structuur van het materiaal en vreet oliemoleculen weg. Rest alleen nog om de scherpe biergeur kwijt te raken met behulp van gewoon wassen. Als je per ongeluk melk over jezelf hebt gemorst, met mayonaise of een andere saus hebt gedruppeld, zal borax helpen om met de modder om te gaan. Een eetlepel van de stof wordt opgelost in een liter water en het gebied wordt met dit mengsel behandeld en vervolgens in stromend water gewassen.

Er zijn meer complexe manieren om de ingebakken vetvlek te verwijderen.Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat scheerschuim dergelijke vervuiling aankan. Als je de vlek de eerste keer niet oplost, moet je toevlucht nemen tot behoorlijk agressieve middelen.

Bijvoorbeeld de oplossing benzine in staat om vetmoleculen uit de vezels van het weefsel te verwijderen. Het gevlekte materiaal wordt geïmpregneerd met de gereinigde substantie en onder de vlek geplaatst, vervolgens verwijderd met een wattenstaafje. Op een vergelijkbare manier kunt u de verontreiniging van vet op kleding verwijderen dankzij terpentine.

Mengsel van ammoniak en terpentijn helpt vetvlekken snel en effectief uit kleding te verwijderen. Hiervoor worden de stoffen in gelijke hoeveelheden gemengd, met katoenen besmette besmetting en worden ze enkele uren bewaard. Na het weken en wassen in warm water moet de vlek verdwijnen.

Een andere manier om snel vet van kleding te verwijderen, is om te gebruiken glycerine. Om dingen op te ruimen heeft u slechts een paar druppels van deze tool nodig. Glycerine wordt direct op het besmette gebied aangebracht en kan een half uur in het materiaal worden gedrenkt, waarna ze eenvoudig het behandelde gebied rekken.

Het duurt slechts vijftien minuten om de vetvlek mee te verwijderen wasmiddel met suiker. De vervuiling wordt gewassen en overvloedig bedekt met suiker, en dan gereserveerd voor vijfentwintig minuten. Dit is nodig zodat het mengsel de reactie start en de tijd heeft om in de structuur van het materiaal te dringen.

Met de hulp van ammonia U kunt de vlekken van verschillende oorsprong, inclusief vet, schoonmaken. Om dit te doen, wordt een theelepel van de stof opgelost in een glas water, het resulterende mengsel wordt aangebracht op verontreiniging met behulp van een wattenschijfje. Daarna wordt elke katoenen stof op de vlek gelegd en gestreken met een niet-heet strijkijzer. Alle vezelvet moet op de stoffen flap blijven.

Een geweldige hulp bij het verwijderen van vet uit kleding - azijn. Het wordt gemengd met water in gelijke verhoudingen en de besmette plaats wordt behandeld, waarna het een uur wordt gelaten en onder stromend water wordt gewassen. Een ongewone manier om een ​​vettige vlek van kleding te wassen is zoete frisdrank, bijvoorbeeld Coca-Cola. Vuile kleding wordt enkele uren in agressieve dranken gedrenkt en vervolgens op de gebruikelijke manier gewassen.

Vaatwasmiddel hebben vaak het vermogen om vetmoleculen te vernietigen, zodat ze trouwe helpers kunnen worden in de strijd tegen zulke vlekken op je favoriete dingen. Het vervuilde gebied kan eenvoudig worden opgeveegd met een speciale gel of schuim en vervolgens worden gespoeld met stromend water.

In de strijd tegen vet op kleding kan de redding komen haarspray. Het besmette gebied wordt bedekt met een dun servet of vloeiblad en besproeid en vervolgens gestreken. Automobilisten wordt geadviseerd shampoo te gebruiken die is ontwikkeld voor reiniging van het interieur om oud vuil te verwijderen. Deze producten zijn meestal vrij zacht en beschadigen het weefsel niet, maar ze zijn uitstekend in het verwijderen van vetmoleculen.

Vlek op delicate kleding kan worden verwijderd met shampoo. Het is de moeite waard om een ​​middel voor olieachtig haar te kiezen. Stoffen die erin zitten lossen de vetmoleculen zorgvuldig op, maar beschadigen het materiaal niet.

Hoe effectief te wassen?

De keuze van de methode om weefsel te reinigen van vetvlekken hangt af van welk type materiaal is verontreinigd. Verschillende weefselstructuren vereisen een andere benadering van het verwijderen van vervuiling. Fluweel of zijde zijn bijvoorbeeld delicate materialen die zeer zorgvuldig moeten worden gehanteerd om het ding niet te bederven.

Voor ruw materiaal, zoals jeans, zijn agressieve stoffen perfect. Een vette kleuring van een dergelijk weefsel kan worden verwijderd met ammoniak of ammoniak. Een oude vlek kan worden verwijderd met zeep en suiker. Beschadig de kleding en professionele reinigingsmiddelen niet.

Dikke vlekken verschijnen vaak op bovenkleding. Naast toevallige besmetting zijn de kraag en de mouwen van jassen en donsjacks gevoelig voor pekelvorming. U kunt vet van een regenjasdoek verwijderen met een afwasmiddel, zoals Fairy.De vlek wordt weggespoeld, een half uur lang bewaard en vervolgens met een gewoon poeder verspreid.

Het is mogelijk om vettige plekken van dergelijke stoffen af ​​te vegen met behulp van benzine. Deze methode is perfect voor oud en ingesleten vuil. Als benzine de vlek niet aankan, kun je een agressievere methode kiezen. Meng hiervoor honderd gram ether- en magnesiumpoeder. Behandel de vlek met de resulterende pasta en laat het ding totdat de eigenaardige geur van ether volledig verdwijnt. Dan wordt het bevuilde ding gestreeld in koud water.

Een mengsel van ether en magnesiumoxide verwijdert goed vet uit het bolonyaweefsel.

Vet met fluweel kan worden gereinigd met behulp van broodkruimels. Verwarm een ​​stuk brood op het vervuilde gebied. Brood absorbeert vet, waarna kleding kan worden gewassen met een typemachine. Op dezelfde manier kun je het vet van de pluche schoonmaken. Als deze methode de vervuiling niet aankan, gebruik dan terpentine. Deze stof is agressiever, maar dergelijke weefsels zijn niet schadelijk.

Met de meest delicate materialen, zoals zijde of tule, is het het beste om vet te verwijderen met behulp van professionele zachte producten. Als u toch traditionele methoden wilt gebruiken, meng dan twee eetlepels ammonia met water en verwerk het materiaal met de resulterende oplossing. Op deze manier kunt u vet van gordijnen of linnen verwijderen.

Absorptiemiddelen helpen de vetvlekken uit katoen of linnen te verwijderen. U kunt gebroken krijt, talkpoeder of babypoeder gebruiken.

Deze methode is het meest effectief voor het verwijderen van verse vlekken. Het poeder zal het vet opnemen en je hoeft het ding alleen maar op de gebruikelijke manier te wassen.

Vaak verschijnen er vlekken van vette voedingsmiddelen op het tafelkleed: na een feest blijven willekeurige vlekken op de stof achter. Het is mogelijk om linnengoed onmiddellijk te verwijderen. Pre-van het tafelkleed is om stof en kruimels te verwijderen, besproei besmette plaatsen met zout en laat het vet absorberen. Deze procedure kan indien nodig twee of drie keer worden herhaald, waarna het tafelkleed moet worden gewassen in koud water met zeep of poeder.

Tandpoeder komt te hulp als er een olievlek op wollen kleding verschijnt. De procedure is identiek aan het verwijderen van verontreiniging van katoen of vlas. Het poeder wordt voorzichtig in het aangetaste gebied gewreven, waarna de kleding op een delicate manier in een wasmachine kan worden gespoeld.

De methode om vlekken thuis uit het vet te verwijderen, hangt niet alleen af ​​van wat voor soort te reinigen stof, maar ook van het soort kleding. Een hardnekkige vette vlek op een broek kan bijvoorbeeld op een nogal gecompliceerde, maar zeer effectieve manier worden verwijderd. Om dit te doen, moet het ding in de gootsteen worden geplaatst, een vlekverwijderaar of zeep op de plaats van vervuiling worden geplaatst. Twintig minuten later, was je broek uit in erg heet water, draai je binnenstebuiten en herhaal je het hele proces vanaf het allereerste begin.

Als de jurk heeft geleden, gebruik dan een methode die geschikt is voor de stof waarvan de jurk is gesneden. De snelste manier om een ​​vettige vlek van een T-shirt te reinigen - was het met afwasmiddel. Moderne gels lossen nogal fijn vet op en kunnen bloemen niet beschadigen. Dezelfde methode kan worden gebruikt om de manchetten van de kraag of het shirt te reinigen.

Je kunt de vlek van vet van een jas of trui afvegen met behulp van fijne vlekkenverwijderaars. De structuur van wol of mohair is gevoelig voor de snelle opname van vuil, daarom moeten dergelijke vlekken onmiddellijk worden verwijderd.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat u voor het reinigen van een wollen trui of jas geen ijzer of agressieve stoffen, zoals vloeibare ammoniak, mag gebruiken.

Maar deze methoden zijn geweldig om het originele uiterlijk van een tas of rugzak terug te geven. Leer of suede producten kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. Verse plek om te starten wordt geveegd met vochtige doekjes. Ze zullen overtollig vet verwijderen. Elk absorberend materiaal is geschikt voor verdere verwerking. Het gemakkelijkste en meest bekende is maïszetmeel, en de meer bekende is ook geschikt - aardappel.Het wordt verdund in water tot de toestand van een pasta, de resulterende pap wordt in de vervuiling gewreven. Zetmeel neemt vet op, waarna het voorzichtig met een servet verwijderd moet worden en veeg het gebied af met een zachte katoenen doek.

Een andere populaire manier om vet van een tas of leren jas kwijt te raken, is uiensap. Deze methode is uiterst eenvoudig: de bol wordt doormidden gesneden en behandeld met pulpverontreiniging. De vlek zal binnen een paar minuten verdwijnen.

Als de uiengeur u onaangenaam is, kunt u deze groente vervangen door citroen. Maar je moet onthouden dat dingen uit donkere citroensap lichter kunnen worden en daarmee het uiterlijk van je tas kunnen bederven.

De kleurenschaal van kleding moet bij de verwerking in aanmerking worden genomen. Agressieve middelen kunnen het materiaal beschadigen, waardoor de kleuren vervagen. Heldere dingen, blauw, donker of rood, kunnen het best worden behandeld met afwasgel. Het lost vet op, maar maakt kleding niet lichter. Je kunt een speciale zeep gebruiken om vlekken uit gekleurde stoffen te verwijderen, het wordt direct op de vervuiling aangebracht en tien tot vijftien minuten lang in de was gezet en spoel het ding vervolgens af in koud water.

Witte dingen die vet hebben gehad, moeten ook voorzichtig worden behandeld, zodat er geen gelige vlekken op de kleding ontstaan. Als de besmetting vers is, kan deze worden behandeld met zout en vervolgens worden gewassen. Als het vet erin is geslaagd om de lichte kleurstof binnen te dringen, kan het worden verwijderd met behulp van ammoniak. Om dit te doen, verdunt u een eetlepel van de stof in een kleine hoeveelheid water en behandel de vlek met een wattenschijfje.

Voeg bij de volgende wasbeurt een beetje bleekmiddel aan het poeder om de kleding er als nieuw uit te laten zien.

Als de samenstelling van de stof dit toelaat, kan kleding met een oude vetvlek worden gekookt. Voor dit ding twintig minuten ondergedompeld in heet water. Onder invloed van hoge temperaturen wordt het vet in de vezels van het weefsel gespleten. Na het koken kunnen kleding worden gewassen met normaal poeder of een speciale gel.

Tips en trucs

Hier is het de moeite waard om gastvrouwen te onthouden:

  1. Het is de moeite waard eraan te denken dat het omgaan met een verse plek veel gemakkelijker is dan met een die al in de stof is doorgedrongen. Daarom, zodra het probleem zich heeft voorgedaan en er een vettige vlek op uw kleding is, probeer het dan met zout of een ander absorberend middel te behandelen en was dan volgens de instructies.
  2. Welke manier u ook kiest om van de vette vlek af te komen, het is noodzakelijk om de vervuiling te behandelen, beginnend bij de randen, geleidelijk naar het midden toe. Anders kan de vlek in omvang toenemen en zelfs na het wassen gele vlekken op kleding achterlaten.
  3. Wanneer u oude en bevlekte vlekken met agressieve middelen wrijft, zorg er dan voor dat u rubberen handschoenen gebruikt. Benzine, ammoniak en ammoniak kunnen de huid van de handen beschadigen of verbranden.
  4. Voordat je een methode kiest voor het verwerken van kleding om vettige vlekken te verwijderen, probeer het op een doek van een vergelijkbare stof. U kunt zien hoe het materiaal zich gedraagt, of de kleuren vervagen en de structuur van de stof wordt beschadigd.
  5. Kleding met een vette vlek voor het wassen moet worden behandeld met een servet en met een borstel van stof worden verwijderd.

Door de juiste methode te kiezen, die overeenkomt met het type stof en de kleur, kunt u zelfs een hardnekkige en oude vlek gemakkelijk verwijderen. Maar als u bang bent om uw kleding te beschadigen, moet u de hulp inroepen van een stomerij.

In de onderstaande video ziet u een experiment om vetvlekken van kleding te verwijderen.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses