Hoe vlekken effectief af te wassen?

Hoe vlekken effectief af te wassen?

Verontreiniging op verschillende oppervlakken kan om verschillende redenen optreden. Vlekken van absoluut elke oorsprong kunnen het ding permanent bederven. Oude modder veroorzaakt de meeste problemen. Het is belangrijk dat elke huisvrouw weet hoe de meest uiteenlopende vlekken effectief gereinigd kunnen worden zonder de stof te beschadigen.

Schoonmaakfuncties

Bijzonderheden van de verwijdering van een bepaalde vervuiling zijn afhankelijk van de oorsprong ervan, evenals het materiaal waarop de vlek is gevormd.

Het is onmogelijk om dezelfde tool te gebruiken voor het reinigen van alle soorten stoffen. Gevoelige materialen zijn gevoeliger voor agressieve chemicaliën.

Effectief om vervuiling te verwijderen, zonder de stof te beschadigen, kunnen enkele aanbevelingen helpen:

 • Bekijk het label zo mogelijk voordat u het item aanraakt. Let op het type stof en op de temperatuur van het water waarmee u het product kunt wassen.
 • Vers vuil is veel gemakkelijker te verwijderen dan vlekken met vlekken. Een vervuild artikel moet onmiddellijk worden gedrenkt in warm water. Verse sporen van fruit en bessen kunnen vaak met gewoon poeder worden gewassen.
 • Vlekkenverwijderaar is vrij agressief in de strijd tegen vlekken. Op gekleurde kleding wordt een dergelijke samenstelling niet aanbevolen.

Thuis kun je bijna elke vervuiling verwijderen, als je een aantal regels kent. Gebruik de volgende tips bij het kiezen van de middelen en methode voor het reinigen van het product:

 • U moet kunstzijde artikelen niet blootstellen aan zuren, oplosmiddelen en waterstofperoxide zonder eerst een klein deel van de stof te controleren op reactie met deze stoffen.
 • Kunstleer is gevoelig voor de effecten van agressieve stoffen (oplosmiddelen, technische alcohol, benzine). Veeg vlekken van kunstleder is alleen wenselijk met behulp van een zeepoplossing.
 • Fruitsporen kunnen eenvoudig worden verwijderd met behulp van één-op-één wodka en glycerine-oplossing.
 • Oude contaminatie van onbekende oorsprong wordt afgeleid uit boter en benzine. Vlek besmeerd met boter of margarine en na een tijdje ingewreven met een doek gedrenkt in benzine. Na deze behandeling moet kleding worden gewassen.
 • Om rode wijnwol met katoenen doek aan te brengen, kan gekookte melk worden gebruikt.
 • Lipstickstrepen op wollen en zijden producten kunnen met medische alcohol worden geschrobd.
 • Kleding die is bevuild met het mengsel van haarkleurmiddelen kan worden gereinigd met natriumhydrosulfietoplossing. Om de oplossing te bereiden, moet een theelepel natriumhydrosulfiet worden gemengd met een glas water. Het mengsel moet tot zestig graden worden verwarmd en het verontreinigde oppervlak behandelen.
 • Sporen van kaliumpermanganaat zullen volledig verdwijnen als het wordt bevochtigd met wei en vier uur worden gelaten voor een betere opname. Daarna moet het ding worden gewassen.

Wat te gebruiken?

Voor het verwijderen van vlekken kunt u zowel speciale huishoudelijke chemicaliën als traditionele reinigingsmethoden gebruiken.

Wanneer u een geschikte methode kiest om vlekken te verwijderen, moet u rekening houden met het type gekleurd weefsel en het type vervuiling zelf.

Overweeg de meest gebruikte gereedschappen die worden gebruikt om vuil van verschillende materialen te verwijderen:

 • Azijn essentie. Zelden gebruikt om vlekken in zijn zuivere vorm te verwijderen. Meestal is het een component van speciaal bereide oplossingen om verontreinigingen te verwijderen.
 • Citroensap of citroenzuur.
 • Voedsel zout.
 • Wasmiddel kan omgaan met eenvoudige en verse vlekken. Ook is het poeder nodig bij het uiteindelijke wassen na behandeling met speciale verbindingen.
 • Waszeep is een zachte manier om vlekken te verwijderen. Deze zeep wast goed verse vlekken van bessen en fruit. Het kan ook worden gebruikt voor het weken voordat het wordt schoongemaakt.
 • Zeep en vlekkenverwijderaars in de vorm van poeder of gel "Antipyatin." Deze tool is beter te gebruiken voor het verwerken van dingen uit natuurlijke, duurzame stoffen. Gebruik voor gekleurde kleding de behoefte aan "Antipyatin" met uiterste voorzichtigheid.
 • Waterstofperoxide is geschikt voor het verwijderen van vlekken van witte stoffen.
 • Ammoniak kan worden gebruikt als een alternatief voor waterstofperoxide. Het nadeel van ammoniak is de karakteristieke scherpe geur.

Een algemeen remedie in de strijd tegen de meeste soorten vlekken is zuiveringszout. Natriumbicarbonaat is veilig voor de gezondheid en is bestand tegen zowel verse als oude verontreinigingen. Soda kan worden toegevoegd bij het wassen in zijn pure vorm, of speciale oplossingen van de stof maken.

Als u drie eetlepels natriumbicarbonaat bij het wassen in een wasmachine toevoegt, kunt u gele, grijze en vettige vlekken op kleding verwijderen.

Natriumcarbonaat gaat effectiever om met verschillende soorten vervuiling. Natriumcarbonaat kan worden gebruikt om gel te maken voor het wassen van wasgoed, dat niet minderwaardig is aan huishoudelijke chemicaliën. Om het wasmiddel te bereiden, heeft u zeep (0,2 kg), natriumcarbonaat (0,2 kg) en tweeënhalve liter water nodig. Het proces van het maken van de gel is als volgt:

 • Zeep moet worden geraspt. Zeep-chips moeten worden gemengd met water (anderhalve liter) en de container met de oplossing op het gasfornuis leggen. Breng aan de kook het mengsel is niet nodig. Tijdens het verwarmen moet de oplossing constant worden geroerd.
 • Nadat de zeepspanen volledig zijn opgelost, voegt u een liter water toe aan het verwarmde mengsel.
 • Als u de zeepoplossing blijft verwarmen op een laag vuur, moet u geleidelijk natriumcarbonaat toevoegen en het mengsel voorzichtig roeren.
 • Nadat het mengsel homogeen is geworden, moet het vuur worden uitgeschakeld. De oplossing laat men een dag afkoelen, waarna je de samenstelling in een plastic bak met een wijde hals kunt gieten.

Hoe om te wassen thuis?

Het is niet altijd mogelijk om effectief gebruik te maken van de diensten van de stomerij voor het verwijderen van vlekken. Er zijn veel effectieve manieren om het vuil thuis schoon te maken. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de keuze van de vlekverwijderingsmethode. Daarom is het voor het wassen belangrijk om rekening te houden met het type stof, de oorzaak van vlekken en de mate van vervuiling.

Frisse vlekken

Verse vlekken zijn veel gemakkelijker te schrobben dan oude vlekken. In bepaalde gevallen is het voldoende om het ding in een zeepoplossing te laten weken en vervolgens in de wasmachine te wassen. Bepaalde verontreinigingen vereisen echter het gebruik van speciaal gereedschap.

Vers vuil van de hars moet eerst mechanisch worden behandeld. Met een mes of ander scherp voorwerp moet de hars van de kleding worden gereinigd, waarna u kunt overgaan tot andere manieren om met vervuiling om te gaan. De vlek kan worden behandeld met gezuiverde benzine, alcohol of nagellakverwijderaar en gedurende twintig minuten laten staan.

De nieuw ontdekte bietenvlek kan worden verwijderd met een mengsel van medische alcohol (één glas) en citroenzuur (een theelepel). In de resulterende oplossing moet je het ding een half uur weken en daarna in koud water spoelen. Goed absorbeert dergelijke vervuiling en eenvoudig tafelzout. Bestrooi met rode biet en bestrooi met zout en laat gedurende 15 minuten intrekken. Als de vlek niet verdwenen is, moet de procedure worden herhaald.

Als het residu van de biet op de bank blijft liggen, moet het oppervlak onmiddellijk worden behandeld met een sopje. Als het niet mogelijk was om de vlek op deze manier te verwijderen, is het beter om gebruik te maken van speciale reinigingsproducten voor gestoffeerde meubels.

Bij het reinigen van de bank van verschillende soorten vuil, is het de moeite waard eraan te denken dat de procedure in de richting van de stapel wordt uitgevoerd, anders kan de vlek zich verspreiden.

De thee die op kleding wordt gemorst, schildert onmiddellijk stof. Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk van dit soort vervuiling af te komen, zodat de drank geen tijd heeft om diep in de structuur van het weefsel te dringen. De eenvoudigste manier is om het verontreinigde gebied met zeep te wrijven en het probleemgebied onder koud water te wassen. Deze methode kan echter alleen helpen in de strijd tegen de nieuw verschenen theevlek.

Kleding die op thee is gemorst, kan worden gedrenkt in een oplossing van azijn en water (in een één-op-één verhouding). Na twintig minuten moet het ding worden gespoeld. De vlek moet volledig verdwijnen.

Grasvlekken zijn een vrij algemene verontreiniging van kinderkleding. Je kunt met behulp van azijn, een oplossing van eetbaar zout of ammoniak, sporen van planten op de stof verwijderen. Om een ​​zoutmengsel te verkrijgen, moet je een eetlepel tafelzout en honderd milliliter water mengen. Het mengsel wordt behandeld met vervuiling, waarna het ding in een wasmachine wordt gewassen.

Om de ammoniakoplossing te bereiden, moet je een eetlepel ammonia en twee glazen water op kamertemperatuur nemen. De resulterende samenstelling wordt behandeld met een verontreinigd oppervlak, waarna de vlek wordt gewreven met waszeep en gedurende een uur wordt gelaten. Het eindproduct moet op elke handige manier worden gewassen.

Fruit en bessen

Voedselvlekken zijn een van de meest voorkomende soorten vuil op kleding of meubels. Vooral ouders van kleine kinderen hebben zo'n probleem. De bronnen van vervuiling zijn voornamelijk fruit, suikerhoudende dranken, chocolade en bessen. Zelfs het schijnbaar bijna kleurloze bananenvlees kan onaangename sporen achterlaten op elk weefsel.

Banaanvlekken worden bij voorkeur binnen enkele uren na hun verschijning verwijderd. Oude vervuiling zal veel moeilijker te verwijderen zijn.

Bij het kiezen van een reinigingsmethode moet er rekening worden gehouden met het type vervuild weefsel. Met delicate materialen moet grote zorg worden besteed.

Banaanvlekken op lichtgekleurd textiel kunnen worden verminderd met citroen. Het verontreinigde oppervlak moet eerst worden bevochtigd met water op kamertemperatuur en vervolgens worden behandeld met een halve citroen, zodat het gedurende dertig minuten kan worden opgenomen voor een betere opname. Daarna moet het ding met het gebruikelijke poeder worden gewassen.

Waterstofperoxide helpt de vervuiling door een banaan niet minder effectief te verwerken. Deze tool is echter niet geschikt voor alle soorten stoffen. Het gebruik van deze reinigingsmethode op delicate stoffen wordt niet aanbevolen.

Het verontreinigde gebied moet worden schoongewreven met een wattenschijfje dat is bevochtigd met waterstofperoxide. Daarna, onder de vlek en daarop, moet je een wattenschijfje in een oplossing van drie procent peroxide doen. Dertig minuten later kan het ding op de gebruikelijke manier worden gewassen.

Om het kersensap te wassen met lichte kleding gemaakt van natuurlijke stof, kan kokend water worden gebruikt. Het is nodig om over de gootsteen of badkamer uit te rekken. Verspreid kokend water door de kersenvlek met een klein stroompje, en verse vervuiling zal volledig verdwijnen.

Gebruik citroensap (één eetlepel) en azijn (één eetlepel) om vlekken van kersen en bosbessen te verwijderen met een lichte doek. Schone jeans van vers fruit en bessenvlekken kunnen zout bevatten. Breng een dikke laag zout aan op het besmette gebied en laat het vijf minuten staan. Daarna moet het ding in een wasmachine worden gewassen.

Sporen van abrikozenfruit of sap kunnen het ding permanent bederven, zo niet om dergelijke vervuiling snel te verwijderen.De eerste stap is om de abrikozenpulp van het weefsel te verwijderen en het met een mes te verwijderen. Om de verspreiding van vlekken te voorkomen, is het raadzaam om het besmette gebied met een schone doek af te vegen.

Week kleding met abrikozenvlekken alleen in koud water. Heet water draagt ​​alleen bij aan het verven van de vezels van het weefsel met kleurpigmenten die zich in het fruit bevinden.

U kunt proberen verse vlekken met een vlekkenverwijderaar te verwijderen. Deze tool is echter niet geschikt voor alle weefsels.

Granaatappelsap is een natuurlijke kleurstof en is extreem moeilijk te verwijderen uit kleding. Geknaagde vlekken van een granaatappel kunnen worden geprobeerd om alleen te verwijderen met speciale vlekverwijderaars. Met verse sporen zal helpen om te gaan met geïmproviseerde middelen.

Granaatappel-vervuild weefsel kan worden behandeld met een soda-oplossing. Om dit te doen, moet een theelepel frisdrank worden verdund in een glas warm water. Het mengsel wordt op de vlek gewreven en gelaten totdat het granaatzog volledig verdwenen is.

gietvorm

Naast voedselverontreiniging kunnen er ook meer onplezierige vlekken op kleding verschijnen. Onder invloed van vocht kan een ding bedekt raken met schimmels. De aanwezigheid van dergelijke vervuiling op de stof betekent echter niet dat het ding onmiddellijk moet worden weggegooid. Er zijn veel effectieve manieren om schimmelformaties op kleding te bestrijden.

Er zijn zowel universele methoden voor het verwijderen van vormen als speciale voor een bepaald type stof. Overweeg enkele reinigingsmethoden die geschikt zijn voor de meeste dingen:

 • Het is noodzakelijk om een ​​oplossing van water (één liter), eetbaar zout (twee eetlepels) en ammoniak (vijf druppels) te bereiden. Alle componenten worden grondig gemengd, waarna het mengsel een half uur moet worden gekookt. De oplossing wordt gedurende een kwartier op de door schimmel aangetaste plaatsen aangebracht, waarna het behandelde oppervlak met een borstel moet worden gereinigd.
 • Natriumthiosulfaat (één eetlepel) moet bij kamertemperatuur in een glas water worden gemengd. De resulterende oplossing wordt aangebracht op weefselgebieden die zijn aangetast door de schimmel. Een kwartier later zouden de vlekken volledig moeten verdwijnen.
 • Schimmelvlekken kunnen worden behandeld met spiritus.
 • Verwijder schimmelformaties op een witte doek, u kunt de "witheid" gebruiken.

Sporen van zweet en deodorant

Oksels in de oksels in de vorm van witte sporen van deodorant of gele zweetvlekken zijn moeilijk te verwijderen. De samenstelling van anti-transpiranten bevat speciale componenten die moeilijk te verwijderen witte vlekken achterlaten op de stof. Zweet kan diep in de vezels van het materiaal doordringen en deodorant verhoogt alleen de mate van verontreiniging.

Sporen van witte kleur van anti-transpirant na verloop van tijd krijgen een gele tint en het wordt nog moeilijker om ze te verwijderen. Om deze reden moeten dergelijke vlekken onmiddellijk na verschijnen worden bestreden. Het is niet nodig om dingen in warm water te weken - hoge temperaturen zullen deze vervuiling alleen maar verergeren. Breng vanaf de uiterste randen reinigingsproducten aan op vlekken van een anti-transpiratiebehoefte, en ga geleidelijk naar het midden.

Bij het verwijderen van gele sporen van witte stof is het niet nodig om oplossingen te gebruiken die deel uitmaken van chloor. Zulke gereedschappen helpen niet om de gele tint kwijt te raken en maken deze nog helderder en merkbaarder.

Verse sporen van zweet en transpiratiewerend middel kunnen met zeep worden gereinigd. Ding dat je nodig hebt om in zeepwater te weken, of wrijf het besmette gebied met een middel en laat gedurende dertig minuten. Na de behandeling van vlekken, moet kleding worden gespoeld en gewassen in een wasmachine.

Witte dingen kunnen met waterstofperoxide van dergelijke verontreinigingen worden verwijderd. Het gereedschap moet worden aangebracht op plekken met een gele kleur en gedurende vijfentwintig minuten worden bewaard, waarna de kleding op de gebruikelijke manier wordt gewassen. In plaats van peroxide kunt u citroensap gebruiken.

Witte kleur op zwarte dingen kan met wodka worden verwijderd. Deze methode is niet geschikt voor delicate stoffen.. Vlekken moeten worden behandeld met wodka, waarna de kleding op de gebruikelijke manier wordt gewassen.

Kleding gemaakt van natuurlijke stoffen kan worden gereinigd van besmetting met azijn. Verontreinigde gebieden zijn in oplossing gedept. Een uur na het aanbrengen van de azijn kunnen dingen in een wasmachine worden gewassen.

Gegeten gele kleur kan worden verwijderd met aspirinetabletten. Maak van de geplette tabletten en water een suspensie en wrijf deze in met vlekken op kleding. Het gereedschap wordt drie uur op de stof gehouden, waarna het ding moet worden gewassen.

Van ijzer

Als het strijkijzer niet op de juiste manier wordt gebruikt, kan er onaangename vervuiling op de kleding verschijnen. Op lichte dingen worden gele sporen gevormd en op donkere dingen - glanzende vlekken. Meestal wordt dit soort vervuiling gevormd op kunststoffen, omdat de toplaag van een dergelijk weefsel kan smelten onder invloed van hoge temperaturen, waardoor een helder spoor achterblijft.

De ijzervlek op een donkere broek kan worden verwijderd door het probleemgebied eenvoudig te strijken met een gaasje of een dun doekje dat is ondergedompeld in een sopje.. De oplossing moet voldoende geconcentreerd zijn. Sterke druk op het strijkijzer tijdens het strijken is het niet waard.

Een kleine glanzende vlek op zwarte kleding helpt de azijn te verwijderen. In een oplossing van azijn en warm water wordt het besmette ding een uur lang gedrenkt en vervolgens natuurlijk gedroogd. Was kleding na het weken niet nodig.

Uien zijn een universeel middel voor het omgaan met ijzervlekken dat geschikt is voor de meeste soorten textiel. De bol moet in twee delen worden gesneden en met de zijkant van het gesneden vervuilde oppervlak worden behandeld totdat het glanzende spoor volledig verdwijnt. Daarna moet het ding worden gespoeld en gedroogd.

Je kunt een glanzende vlek van kunststoffen reinigen met boorzuur. Het probleemgebied wordt behandeld met zuur en gedurende vijftien minuten verlaten, waarna het ding goed moet worden gewassen en gedroogd.

Langdurige vervuiling

Het is niet altijd mogelijk om hardnekkige vlekken volledig te verwijderen. Om de oude vervuiling te verwijderen, moet je veel meer moeite doen dan bij het verwijderen van verse vlekken.

Oude sporen van bessen, kunt u proberen te verwijderen uit de producten met zeep. Verontreinigde ruimte moet royaal met zeep worden ingewreven en gedurende dertig minuten worden bewaard. Daarna moet het ding worden gespoeld in warm water. Als de vlekken aanzienlijk bleker zijn, kunt u de kleding in een wasmachine wassen. Anders moet de procedure voor het verwerken van zeep worden herhaald.

Het nadeel van deze methode is dat Het proces van het opruimen van oude verontreinigingen met zeep kan veel tijd kosten. Het is echter vermeldenswaard dat deze methode absoluut veilig is voor het verwerken van delicate materialen en jeans.

Antipyatin is een effectiever middel tegen het verwijderen van oude vlekken. Net als andere soorten vlekverwijderaars kan Antipyatin gekleurde dingen bederven.

Koppige bessen van wit weefsel kunnen met waterstofperoxide worden verwijderd. Waterstofperoxide is noodzakelijk om het verontreinigde oppervlak te behandelen en gedurende dertig minuten te laten staan. Daarna wordt het ding met de hand of in een wasmachine gewassen. Deze tool verwijdert ook effectief oude chocoladevlekken op witte kleding. Het volstaat om peroxide een kwartier op het besmette gebied aan te brengen en spoel de dingen daarna af in koud water.

Een van de moeilijkst te verwijderen oude vervuiling zijn sporen van bloed. Als u snel een verse plek kunt proberen schoon te maken, is het niet altijd mogelijk om bloed te verwijderen dat uit uw kleding is gegeten.

In geen geval mogen bloederige vlekken worden behandeld met heet water. Het bloed bevat eiwitten die onder invloed van hoge temperaturen instorten. Na coagulatie kan het eiwit niet uit de weefselvezels worden verwijderd: een geelachtig bloedmerk blijft voor altijd op de kleding.

Kleding met oude bloedige vlekken moet worden gedrenkt in zoutoplossing. Voor twee liter koud water moet je twee eetlepels zout nemen. Kleding wordt gedurende tien uur in de resulterende compositie geweekt, waarna het ding op de gebruikelijke manier in warm of heet water moet worden gewassen.

Keukenlinnen wordt voortdurend blootgesteld aan verschillende soorten vuil. Sporen van voedsel komen in het weefsel en zijn moeilijk te verwijderen. Bij het wassen van theedoeken moet een speciale methode worden gebruikt. Handdoeken moeten eerst worden geweekt in een speciale oplossing. De oplossing kan als volgt worden gemaakt:

 • Op het vuur moet je een grote pan water aan de kook brengen.
 • Drie eetlepels geraffineerde plantaardige olie en bleekpoeder worden in kokend water gegoten. Meng in de verkregen oplossing een kop waspoeder.
 • Alle componenten worden grondig gemengd in water. De pot wordt van het vuur gehaald.

In de verkregen samenstelling weken geweekte handdoeken om het mengsel af te koelen. Hardnekkig vuil moet volledig wijken en na het inweken volstaat het om de producten te spoelen.

Een eenvoudigere manier om vuil van theedoeken te verwijderen, is door ze een uur in zout water te laten weken. Om de oplossing te bereiden, is het nodig om een ​​klein bakje met koud water te vullen en vijf eetlepels zout erin te verdunnen. Na de inweekprocedure moet de handdoek met een reinigingsmiddel worden gewassen om het vuil volledig te verwijderen.

Handige tips en trucs

Met de juiste zorg kunnen dingen worden vermeden. Ten eerste, als zelfs de kleinste vlek op textiel verschijnt, moet de verontreiniging worden behandeld. en verwijder zo snel mogelijk. Dit voorkomt het binnendringen van vuil diep in de textielvezels.

Een van de meest onplezierige en gevaarlijke soorten vervuiling is schimmel. Schimmelformaties kunnen niet alleen voorkomen in kamers met een hoge luchtvochtigheid, maar ook op kleding. Zodat u niet hoeft te maken met het probleem van het verwijderen van schimmels uit kleding, is het beter om van tevoren uw favoriete dingen te beschermen:

 • Na het wassen moeten de dingen goed gedroogd zijn. Schimmige formaties kunnen op natte kleding verschijnen.
 • Het is niet toegestaan ​​om dingen op te slaan op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.
 • Bij de eerste tekenen van schimmel op kleding moet je het ding onmiddellijk laten weken in warm water. Overweeg de eigenschappen van het materiaal en stel het weefsel niet bloot aan temperaturen die dit kunnen schaden.

Vlekken van deodorant en zweet zijn ook moeilijk te verwijderen. Om de verschijning van gele strepen in de oksels te voorkomen, overweeg dan de volgende aanbevelingen:

 • Let bij het kopen van een anti-transpirant op de samenstelling ervan. Onder de componenten dienen geen aluminiumzouten te zijn. Dergelijke stoffen dragen bij aan het verschijnen van gele vlekken op kleding.
 • Kleding mag alleen worden gedragen als de deodorant volledig droog is op de huid.
 • Voor kleding zijn er speciale pads die het okselgebied beschermen tegen besmetting.

Hoe je vlekken snel van kleren kunt verwijderen, zie de volgende video.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses