Hoe polyester te wassen?

Hoe polyester te wassen?

In de moderne textielmarkt neemt polyester dankzij zijn uitzonderlijke eigenschappen een speciale plaats in onder zijn brede selectie. Ondanks alle vooroordelen over het gebruik in het dagelijks leven, met de juiste zorg, is het onschadelijk voor de gezondheid, een lust voor het oog en biedt het een behoorlijke bescherming tegen externe factoren.

Fabric-functies

Polyester wordt gebruikt voor het naaien van kleding, maar ook voor interieurartikelen, speelgoed. Daarom is het een van de meest populaire moderne materialen. Het hoort bij synthetische stoffen en is gemaakt van polyestervezels, die het product zijn van olie- en gasverwerking. Een zaak van polyester kan er anders uitzien: dik of los, dun of sterk. Het hangt af van:

 • grondstoffen;
 • vezel verwerking;
 • hun vormen en structuren.

De populariteit van dit materiaal wordt ook verklaard door de volgende voordelen:

 • Slijtageweerstand (biedt een lange levensduur).
 • Goed beschermt tegen kou, vocht.
 • Voorkomt binnendringen van vuil.
 • Eenvoudig te verwerken (het is gemakkelijk om er zelfs een beginneling uit te naaien).
 • Houdt de vorm.
 • Gewichtloosheid (zelfs grote items zullen erg licht zijn).
 • Gemakkelijk te reinigen (wat vooral belangrijk is omdat dergelijke kledingstukken en meubels op grote schaal worden gevraagd en vaak vuil worden).
 • Betaalbare prijs (in vergelijking met polyurethaan materialen).

Het heeft geen nadelen:

 • Onder invloed van hoge temperatuur verliest het zijn eigenschappen en smelt het.
 • Gevoeligheid voor bleekmiddel en oplosmiddelen.
 • Het creëert statische elektriciteit, die stof aantrekt en onder zijn invloed kleding kleeft aan het lichaam.
 • Vanwege de dichtheid is het onhandig om te dragen in een hete periode, om de stijfheid van het materiaal te verminderen, wordt het gemengd gemaakt.
 • Producten van slechte kwaliteit, gemaakt van slechte grondstoffen of zonder aan alle reinigingsstappen te voldoen, kunnen allergieën of irritatie op de gevoelige huid veroorzaken.

Puur polyester is goed voor winterse slijtage. Voor de zomer, niet om te zweten, bij voorkeur breigoed (met de toevoeging van viscose) of dunne stoffen (chiffon). Voor kracht wordt het gemengd met katoen. En om de elasticiteit te vergroten (omdat polyester zijn vorm behoudt en niet krimpt) - elastaan.

De verhoudingen in de samenstelling zijn rechtstreeks afhankelijk van de eigenschappen die de stof idealiter zou moeten bezitten. Stretane varieert bijvoorbeeld van 5 tot 15% (een toename van het aandeel stelt u in staat om een ​​blouse in elke richting uit te rekken, waarna deze de oorspronkelijke vorm aanneemt).

Verschillende kachels, voeringen, bekleding, meubelvullers en nog veel meer zijn gemaakt van polyester. IsoSoft, Polyfiber, Fiberskin, thermofab, tinsuleyt en sintepon - dit is slechts een klein deel van de namen van het materiaal. Wanneer u dingen uit kunststof kiest, moet u niet denken dat een hoge prijs een garantie voor kwaliteit is.

Misschien zijn de extra vezels van het weefsel die deel uitmaken van en natuurlijk zullen zijn, maar de kleurstof kan goedkoop worden gebruikt, meestal gaat het gepaard met een chemische geur. Vervolgens kan, naast gezondheidsproblemen, de kleurstof uit kleding worden gewassen en het uiterlijk bederven. Als de kwaliteit verdacht is, moet het gebruik van dergelijke producten worden opgegeven.

Zorgregels

Er moet speciale aandacht worden besteed aan de keuze van detergentia. Momenteel zijn ze verkrijgbaar in de vorm van een vloeistof of gel, en zijn ze ook verschillend, afhankelijk van het wasstadium. Bleekmiddelen mogen niet worden gebruikt om te weken. Als het product moeilijk te verwijderen vlekken of hardnekkig vuil heeft, Ze kunnen worden afgeleid met zelfgemaakte, in de tijd geteste recepten:

 • Verse vettige sporen kunnen worden bestrooid met zout.Nadat het overschot is geabsorbeerd, moet deze laag worden afgeschud en een nieuwe worden geplaatst. Een oude vlek kan overvloedig worden gegoten met afwasmiddel en aangespoeld.
 • Andere complexe vlekken kunnen worden overwonnen met borax- of citroenzuuroplossing. Ze worden bevochtigd met een doek en van de rand naar het midden gewreven, zodat er geen vlekken meer zijn. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd in een goed geventileerde ruimte en zorgen voor onnodige vodden.

De vlekverwijderaar die is gekocht in de winkel mag geen chloor bevatten. In ieder geval moet het eerst van binnenuit worden getest op een nauwelijks zichtbaar gedeelte.

Handwasreeks:

 • Voor het weken van voldoende poeder of zeep. Stof en vuil worden verwijderd met een zachte borstel of spons.
 • Meteen voor het wassen hebt u een redelijk ruime container nodig. Volumineuze items kunnen in het bad worden gewassen. Om water op te warmen, moet je een poeder of gel toevoegen, wacht tot het oplost.
 • Daarna worden de producten ondergedompeld en daar gewassen, waarbij aandacht wordt besteed aan die gebieden die het meest vatbaar zijn voor contaminatie (mouwen, kraag, voorkant, enz.).
 • Als u tevreden bent met het resultaat, moet u het wasgoed voorzichtig ophalen en het water vervangen om het schoon te maken. Het spoelen wordt 2 tot 5 keer uitgevoerd (totdat de wasdeeltjes volledig zijn uitgewassen) totdat het water volledig transparant blijft. Om van statische spanning af te komen en zachtheid te geven, kunt u airconditioning gebruiken. Dit betreft voornamelijk niet echt hoogwaardige stoffen. Of gebruik vervolgens een antistatische spray.

Temperatuur voorwaarden

Op het etiket staat onder andere informatie over de zorg meestal de samenstelling. Items kunnen niet worden gesorteerd, afhankelijk van of ze 100% homogeen of gemengd zijn. Hoe dan ook, de temperatuur zal bijna hetzelfde zijn:

 • Ten eerste kan het product niet worden gekookt, want daarna ziet het er heel anders uit: het wordt taai en verliest textuur.
 • Ten tweede kunnen hoge temperaturen de kleur negatief beïnvloeden. Witte dingen kunnen geel worden en de kleur verliest zijn verzadiging en helderheid.
 • Ten derde kunnen hete verwarmers en strijkijzers sporen nalaten van verschillende moeilijkheidsgraden, van bruin worden tot rimpels. In alle gevallen is het bijna onmogelijk om de situatie te corrigeren (dit wordt verklaard door de aard van de materiële oorsprong). Zelfs direct zonlicht kan delicate stoffen veranderen in een onaangenaam uiterlijk en aanraking.

De optimale temperatuur voor weken en wassen is 30 graden - dit cijfer is van toepassing op kledingstukken van schone vezels. Voor het wassen van de handen, helpt de huid van uw handen om de optimale mate van waterverwarming te bepalen. Als je je comfortabel voelt, zal het materiaal niet lijden.

Het is mogelijk om met lagere snelheden te wissen, maar het is niet raadzaam, omdat het poeder in dergelijk water zit en een ander wasmiddel slecht oplosbaar is. Daardoor lijdt de kwaliteit van het wassen en kunnen er scheidingen verschijnen in donkere dingen. U kunt het proces van het oplossen van het poeder handmatig regelen, maar een dergelijke koele procedure kan nauwelijks aangenaam genoemd worden.

Voor sommige producten is de bovendrempel 60 graden. Dit geeft duidelijk aan dat ze vezels bevatten van materialen zoals katoen of linnen. Hoe meer van hen, hoe heter het water kan zijn. Te hoge temperaturen zijn gevaarlijk voor polyester, omdat dit het geesteskind is van de chemische industrie en hoe synthetische stoffen kunnen beginnen af ​​te breken.

Omdat het soms moeilijk is om het type stof te bepalen, is het mogelijk om een ​​brandtest uit te voeren. Tegelijkertijd zal er zwarte rook zijn, er zal zich een harde knobbel (of influx) vormen. Om de corresponderende synthetische geur te verwijderen, moet de ruimte worden geventileerd.

Als het ding uitgerekt is, kunt u de eigenschap krimp gebruiken bij toenemende toelaatbare temperatuursomstandigheden.Op de forums over dit onderwerp kun je beoordelingen vinden die bevestigen dat dankzij dit soort acties het ding de gewenste grootte heeft gekregen. Maar om ervoor te zorgen dat het polyester kledingstuk gaat zitten, is moeilijk. En de procedure zelf kan riskant genoemd worden.

Kan ik een typemachine gebruiken?

Voor het wassen van alledaagse dingen - dit is de beste optie, omdat het geen speciale, moeilijk te gebruiken manipulaties vereist. dus:

 • Om problemen met rui en als gevolg van vlekken te voorkomen, is het noodzakelijk om de hele massa van dingen in donker, licht en kleur te verdelen. Hoogwaardige truien en broeken veroorzaken geen onaangename verrassingen. Maar als u het kledingstuk voor de eerste keer wast, is deze scheiding noodzakelijk.
 • Indien mogelijk, voor hygiënedoeleinden, moet ondergoed apart worden gewassen, evenals kinderkleding. Er zijn er niet zo veel, omdat de kwestie van hypoallergeniciteit nog steeds controversieel is. Eigenlijk is het allerlei overalls, pakken en poddevy (bijvoorbeeld fleece).
 • Zorgvuldige inspectie is vereist vóór het laden, omdat sommige verontreinigingen een voorbehandeling vereisen. Decoratieve voorwerpen in de vorm van insignes, broches en soortgelijke elementen moeten worden verwijderd. Om gaten te dichten en om de bloesems op te vullen. Daarnaast zip-up en controleer je zakken.
 • Om je kleding goed te laten wassen en niet te verfrommelen, moet je voldoen aan de beladingsnormen. Visueel, als u het gewicht van het linnen niet weet, is het noodzakelijk dat het derde deel van de trommel vrij is.
 • Poederversterkers, gels, conditioners worden in speciaal daarvoor bestemde compartimenten geplaatst.
 • De wasmodus wordt geselecteerd uit de beschikbare. Het kan "delicaat", "handmatig" of "synthetisch" zijn. Voor kleine vervuiling geschikt "snel" of een andere met een korte cyclus.
 • Het aantal omwentelingen moet minimaal zijn (maximaal 800 tpm). Het is beter om handmatig te laten draaien of gewoon het water te laten weglopen.
 • Om te voorkomen dat andere vezels aan polyester kleding plakken, moeten alle soorten materialen afzonderlijk worden gewassen, zelfs als ze een vergelijkbare modus hebben.

Voor dingen met een plamuur en kinderproducten is het beter om extra spoelen te gebruiken. Laat ze bovendien niet te lang liggen om plooien te voorkomen. Zoals je ziet, verschilt het wassen van kleding in polyester niet veel van andere materialen. Het belangrijkste is niet in tegenspraak te zijn met de aangegeven voorwaarden op het productetiket.

Hoe verschillende dingen op te ruimen?

Omdat een groot aantal dingen zijn gemaakt van polyester, hebben sommige van hen hun eigen nuances die moeten worden gerespecteerd bij het opruimen. En sommige kunnen niet worden gewassen. Dingen zijn er volledig van gemaakt, vulstoffen, voeringen of afzonderlijke onderdelen.

Kleine kousen en ondergoed moeten apart worden gewassen, handmatig om hun levensduur te verlengen. Hiervoor:

 • In warm water met opgeloste zeep, laat ze een half uur weken.
 • Wrijf zachtjes zonder te knijpen. Knijp in de wand van het bassin.
 • Spoel meerdere keren.
 • Ontdoe je van overtollig water zonder te draaien. Om dit te doen, wikkel ze gewoon in een handdoek.
 • Verspreid over een vlak oppervlak.

In een automatische machine kunnen dergelijke dingen van de hoofdmassa worden gescheiden, dit is noodzakelijk zodat ze hun uiterlijk niet verliezen. Sommige kledingstukken, bijvoorbeeld bh's, hebben bevestigingsmiddelen die zich kunnen vasthouden en kunnen leiden tot trekjes en gaatjes.

In beide gevallen is het beter om een ​​zak of gaas te gebruiken om te wassen.

Gewone kleding (jurken, gewaden, rokken, T-shirts, truien, enz.) Kunnen zowel handmatig als in een typemachine worden gewassen. Bij het reinigen van bovenkleding (jassen, jassen, donsjassen, regenjassen), is het in de eerste plaats noodzakelijk om hun eigen sterkte te evalueren, omdat wanneer ze worden bevochtigd hun gewicht aanzienlijk toeneemt. Als u dit niet handmatig kunt doen, zorg er dan voor dat hun gewicht niet hoger is dan het maximaal toegestane gewicht voor de wasmachine. Vloeibare wasmiddelen verdienen de voorkeur omdat ze beter worden uitgespoeld.

Dekens, tafelkleden, beddenspreien wassen op dezelfde manier.Een andere aanpak vereist dingen met een opvulling (kussens, dekens), omdat het erg belangrijk is om te voorkomen dat de interne structuur blijft steken en verstoren. Om dit te doen, beperkt u de mechanische effecten.

Zodat het vulmiddel niet in een klomp verandert, gebruik speciale ballen. In feite wordt het hele punt van wassen gereduceerd tot weken en vervolgens zachtjes spoelen.

Tips en trucs

U moet het volgende weten:

 • Drogen van dergelijke producten moet correct gebeuren, zonder verwarmingsapparaten, in een horizontale (recht gemaakte) of verticale positie (op een droger, hangers of touw), bij voorkeur in de frisse lucht. Drogen in een typemachine wordt niet aanbevolen. Overtollig water na het aftappen wordt verwijderd door de handen glad te strijken of in een doek te wikkelen. Dingen met een vulmiddel drogen langer, dus ze hebben constante luchtcirculatie nodig.
 • Strijken wordt niet aanbevolen. In uitzonderlijke gevallen moet de ijzeren regelaar op de minimumtemperatuur zijn. Het hele proces wordt van binnenuit uitgevoerd door middel van nat gaas. De resulterende plooien worden rechtgetrokken met een stoomboot of opgehangen boven een badkuip of een andere stoombron.
 • Speciale bewaarcondities zijn niet nodig, omdat deze stof geen bescherming nodig heeft tegen insecten en andere plagen. Het wordt niet beïnvloed door schimmel en meeldauw. Aangezien het proces van afvlakking gepaard gaat met het risico van schade aan het product, worden jassen en jacks op hangers, broeken en rokken op speciale houders, kleine dingen in laden en grote op planken geplaatst, waar er voldoende ruimte is om ze niet te kreuken.

Hoe u kleding op de juiste manier en efficiënt in wasmachines wast, zie de volgende video.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses