Hoe wol items te wassen?

Hoe wol items te wassen?

Gebreide en wollen dingen zijn delicate items die speciale aandacht vereisen. Met de verkeerde zorg kunnen ze verslechteren. Als je alle geheimen kent van goede zorg en het wassen van dergelijke dingen, zullen ze zich lange tijd verheugen in hun onberispelijke uiterlijk.

kenmerken

In het koude seizoen is het zo leuk om gebreide dingen te dragen. Ze laten je niet alleen warmte voelen, maar ook ongelooflijke gezelligheid en comfort. Net als elke andere kleding moeten deze producten ook periodiek worden gewassen. Degenen die niet de eerste keer geconfronteerd worden met gebreide exemplaren, weten precies wat ze vaak niet wassen. Wassen wordt 1-2 keer per jaar aanbevolen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan na het einde van het koude seizoen. Laten we eens nader bekijken welke andere functies deze dingen hebben:

 • Gebruik geen lange weken als u het product wilt bewaren tegen onaangename geur en vuil. Langdurig contact met heet water kan ervoor zorgen dat het favoriete ding een paar maten kleiner of groter wordt.
 • Als het product delicaat is en het risico bestaat dat het thuis wordt verwend, dan is het beter om het naar de stomerij te brengen, waar de professionals van hun werk het probleem perfect aanpakken, waarna ze je het ding in zijn oorspronkelijke vorm teruggeven.
 • Het is de moeite waard eraan te denken dat wollen producten niet bestand zijn tegen temperatuurveranderingen. In dergelijke omstandigheden kunnen ze worden vervormd. Dat is de reden waarom je in geen geval zulke delicate kleding in warm water kunt weken en ze vervolgens in de kou kunt afspoelen. Van deze vezel kan verslechteren en vervormen.

Subtiliteiten van zorg en reiniging

Producten gemaakt van wol hoeven niet vaak te worden gewassen, maar ondanks dit is het vaak nodig om ze thuis te bewaren tegen een aanhoudende en onaangename geur of een vlek. Je kunt een schone en geurige look terugsturen zonder te wassen.

Verschillende vlekken en vuil kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden gereinigd (vooral met vilten wolproducten), als ze volledig mogen drogen. Je kunt de vlek schoonmaken met een gewoon penseel, maar niet te hard.

Het ding kan gemakkelijk van een onaangename geur afkomen. Het volstaat dat je de trui, muts, deken of deken in de open lucht wikkelt. En als het kledingstuk moet worden gewassen, moet het worden gedaan volgens alle regels, rekening houdend met de eigenaardigheden van de stof.

Een spinneweb, een veren sjaal, een baret of een sjaal zijn vooral behoefte aan een grondige verzorging en vaker wassen, omdat ze een soort bovenkleding zijn. Vaker is het nodig om sokken te wassen. Voor producten gemaakt van kameel, schapen of angora garen kunnen geen conventionele poeders worden gebruikt. Het is beter om ze te vervangen door shampoo. Tijdens het wassen kun je het ding niet draaien of strekken, anders verliest het zijn vorm en toonbare uiterlijk.

Om wol niet te laten zitten, is het noodzakelijk om alle wasvoorschriften na te leven. Kasjmier moet bijvoorbeeld uitsluitend met de hand worden gewassen, anders kunt u het product ernstig beschadigen door machinaal te wassen.

Voordat u het wasproces begint, moet u zorgvuldig kledingstukken bereiden. Om te beginnen, onderzoekt u de producttag, die meestal alle benodigde informatie bevat: op welke temperatuur te wissen, kunt u dit ding in de auto en andere noodzakelijke gegevens wissen.

Zorg ervoor dat u de producten controleert op integriteit, anders wordt na het wassen van de kleine gaatjes het vastzetten nog groter.

Als het product erg "luchtig" is, bijvoorbeeld van angora-garen, dan kan het vóór het wassen worden voorgekamt met een speciale borstel.Hiermee kun je het ding van wat vuil verwijderen, wat het proces van de hoofdwas zal vergemakkelijken. Bovendien helpt deze methode om de kleding van de pellets te verwijderen en hun uiterlijk te voorkomen.

fondsen

Veel huisvrouwen proberen de vlekken te wassen met het gebruikelijke wasmiddel dat tijdens elke wasbeurt wordt gebruikt. Maar het is absoluut onmogelijk om dit te doen:

 • Ten eerste bevatten veel poeders deeltjes bleekmiddel die gebreide en wollen weefsels nadelig beïnvloeden. En na het wassen kan een ding van kleur veranderen - er zullen lichtere vlekken verschijnen die het uiterlijk van het product bederven.
 • Ten tweede is het poeder middel harder uit het weefsel van een dergelijke textuur gespoeld en bestaat het risico dat na het spoelen de wasmiddeldeeltjes nog steeds op de dingen achterblijven.

U kunt een speciale gel kopen voor het wassen van wollen artikelen of vloeibaar poeder. Raadpleeg de verkoper of bestudeer de samenstelling en instructies van de tool. Dergelijke mengsels zullen niet alleen goed omgaan met vervuiling, maar zullen ook de villi niet beschadigen, maar het product ook zacht en donzig maken.

Het is mogelijk om dingen met zeep te wassen. Met shampoo kun je ook een trui of een hoed wassen. Waarom deze fondsen? Ze schuimen goed in koud water (in tegenstelling tot poeders die heet water nodig hebben).

Je kunt de "Oma" -methode uitproberen, wat in veel gevallen helpt. Maar het is alleen geschikt voor donkere dingen. Je hebt de meest voorkomende mosterdpoeder nodig:

 • 100-150 g droge mosterd moet worden opgelost in een glas warm water.
 • Na een uur moet de vloeistof worden afgetapt om ervoor te zorgen dat er geen poederdeeltjes op de kleding komen.
 • Dan moet dit concentraat in een bak met warm water worden gegoten en worden gewassen.

Witte dingen kunnen worden gebleekt met behulp van apotheekhulpmiddelen. Dit gaat over waterstofperoxide:

 • Het volstaat om 1 hl peroxide aan het bassin toe te voegen met water.
 • Dan moet je een wit wolproduct een uur onderdompelen.
 • Daarna moet het op de gebruikelijke manier worden gewassen.

Deze methode helpt niet alleen de witheid van een trui of muts te behouden, maar verlicht ook de gele vlekken die na verloop van tijd verschijnen.

temperatuur

Denk eraan tijdens het wassen van de handen dat de watertemperatuur de 30 ° C niet mag overschrijden. Je kunt het meten met een normale baby-badthermometer. Als u poeder gebruikt, zorg er dan voor dat het volledig in water is opgelost. Dompel vervolgens de dingen alleen onder in de reinigingssamenstelling.

Als u besluit het artikel in de wasmachine te wassen, moet u de informatie op de tag lezen. Ontdek op welke temperatuur in graden het kan worden gereinigd. Het is raadzaam om kleding van wol te wassen bij een temperatuur van maximaal 40 ° C. In moderne wasmachines is er een "wol" -modus, die zal helpen om dingen in de juiste temperatuurmodus te wassen (zonder een sterke draaiing te gebruiken).

Als zo'n optie ontbreekt, kunt u de programma's "delicaat" of "handwas" gebruiken. Het is mogelijk om het draaien helemaal te weigeren om een ​​product niet te beschadigen.

Wasmethoden

Als je dingen met je handen wast, onthoud dan dat je ze niet langer dan 10-15 minuten kunt laten weken. Tijdens het wassen het product niet verdraaien, niet te agressief wrijven om de fijne vezels niet te beschadigen. Probeer extreem voorzichtig en voorzichtig met kleding om te gaan. Denk aan het feit dat dergelijke wollen dingen water sterk "drinken", dus je moet kleding in grote hoeveelheden weken.

Na het wassen met de hand, strelen ook dingen in water van dezelfde temperatuur (dat is, warm). Als u het in koud water doet, zal het product verslechteren als gevolg van het temperatuurverschil. Onthoud dat van Te koude vloeistof gebreide dingen sterk uitgerekt, en van te heet - ga zitten.

Spoelen moet in verschillende fasen plaatsvinden. De uiteindelijke versie zou in nauwelijks koud water moeten zitten, wat uiteindelijk helpt om het wasmiddel van de stof kwijt te raken.

Was dingen in een typemachine als je een delicate modus hebt. U kunt hierover informatie vinden met de auto, in de buurt van de instellingen of in de handleiding. Als er in je uitrusting geen delicate spin en modus is waarmee je kleding kunt wassen bij lage temperaturen en lage toeren, dan is het beter om het ding niet handmatig te riskeren en schoon te maken.

Voordat je iets naar de drum stuurt, moet je het aan de verkeerde kant draaien. Als het proces is voltooid, open je de deur, maar pak je geen kleding. Laat al het overtollige water weglopen en dan kunt u de inhoud van de trommel uittrekken en het droogproces beginnen.

Hoe te drogen?

Veel hangt ook af van een goede droging. Je kunt dingen volgens alle regels wassen, hun vorm en kleur behouden, maar tijdens het drogen verpesten ze ze. Om problemen te voorkomen, moet u alle regels van het drogen van wollen kleding onthouden:

 • Verspreid een grote handdoek op een plat oppervlak. Het is beter om een ​​badstof te gebruiken (het absorbeert vocht beter).
 • Plaats het gewassen item er voorzichtig op. Strek het, maar rek het niet uit of vouw het niet goed op.
 • Zodra de handdoek nat wordt, kan deze worden vervangen door een andere handdoek. Herhaal deze stappen tot het product helemaal ontdaan is van overtollig vocht en volledig uitdroogt.
 • Het moet periodiek naar de andere kant worden gedraaid.

Dingen mogen tijdens het drogen nooit aan een touw of hanger worden opgehangen. Hierdoor wordt kleding gemaakt van wol gemakkelijk vervormd en moet het opnieuw worden gewassen om terug te keren naar zijn vroegere uiterlijk.

Probeer dingen niet te drogen op radiatoren en batterijen. Je moet ze niet redden van overtollig water en op straat in direct zonlicht. Kies een koele, maar winderige dag.

Om het spinnenweb of de donsachtige sjaal goed te drogen, hebt u een houten frame nodig:

 • Om te beginnen, spaart u het gewassen product van overtollig vocht, zoals hierboven beschreven.
 • Strek het op het frame, zorgvuldig vastspijkeren.
 • Het is beter om het frame bloot te stellen aan een tocht en het dan te laten totdat het volledig droog is.
 • Hierna kun je het ding in een zwakke modus strijken.
 • Strijken gaat noodzakelijkerwijs door kaasdoek.

De dop is het beste om op elk onderwerp te drogen. Elke huisvrouw komt met iets anders. Iemand droogt op de vaas, iemand op de ballen. Het belangrijkste is om de dop te drogen, zodat deze zijn vorm niet verliest.

Droog dingen op het balkon of in een andere kamer. Vergeet niet om dit weg te doen van de keuken en de straat, zoals de geuren van het koken van voedsel of tabaksrook kunnen worden opgenomen in het product.

Tips en trucs

En nog een paar geheimen die u zullen helpen om het "leven" van uw favoriete dingen uit te breiden:

 • Om te voorkomen dat dingen vager worden voordat u ze wast, kunt u veilig een paar eetlepels azijn (niet meer dan 25%) aan het bakje toevoegen met de voorbereide zeepoplossing.
 • Producten gemaakt van Angora-wol moeten worden gewassen met shampoo. En vergeet niet om je kleding grondiger te spoelen. Het is beter om dit meerdere keren te doen.
 • Als het item te vuil is, moet het water tijdens het wassen meerdere malen worden vervangen.
 • Donkere vlekken van het product met witte kleur helpen om regelmatig citroenzuur te brengen. Natte probleemzone, bestrooi met poeder erop en laat een uur staan. Hierna kunt u de gebruikelijke was starten.
 • Als na het wassen je favoriete ding in het dorp is, dan zal de juiste methode het in zijn oorspronkelijke staat brengen: week een kledingstuk met water in met een spuitpistool, strijk het zorgvuldig, rek het voorzichtig uit.
 • Ook dingen gezeten die je kunt terugbrengen naar de oude look met een thuistest.
 • Om ervoor te zorgen dat het gekleurde ding niet vervaagt, volstaat het om de draad van het product in warm water te dompelen en vervolgens in katoenen stof te wikkelen. Na enige tijd zal het de stof bevlekken of niet.
 • Zorg ervoor dat u de airconditioning gebruikt om de stof te verzachten en terug te brengen naar het vorige uiterlijk.
 • Zachte sjaals en gebreide sjaals moeten worden bewaard in linnen zakken, zodat ze na verloop van tijd niet verslechteren.Om ook andere producten van wol op te slaan, moet deze bijzonder voorzichtig worden bewaard.
 • Houd uw trui of vest uit vorm, maar vouw ze in een kast, niet op een kleerhanger. Vergeet niet dat er geen zware dingen bovenop moeten komen.
 • Als het item in de wasmachine wordt gewassen zonder de verkeerde kant in te schakelen, wordt de stapel beschadigd en ziet het product er rommelig uit.
 • Giet nooit poeder of giet gel op problematische, vervuilde locaties. Het wasmiddel moet worden opgelost in water, anders kan het kledingstuk worden verwend.
 • Dingen van wol moeten alleen vanaf een zelfkant worden gestreken. Zorg ervoor dat u de aanbevelingen op het etiket ziet (betreffende strijktemperatuur).
 • Voordat u winterkleren voor opslag in de kast voor de zomerperiode schoonmaakt, dient u deze te reinigen, te ventileren en, indien nodig, te wassen. Reinig ze niet op een vuile manier.
 • Controleer voordat u gaat wassen of de knoppen goed op de kleding zijn bevestigd.
 • Spinnenwebben en andere lichte producten leggen nooit neer (onder een stapel met andere kleding). Onder het gewicht van het ding zal worden vervormd.
 • Zorg ervoor dat je in de kast een speciaal gereedschap plaatst dat schade aan wollen dingen voorkomt en het ook beschermt tegen de verschijning van motten.

Zie de volgende video voor meer informatie over het handmatig wassen van wollen items.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses