Basisregels voor het wassen van knitwear

Basisregels voor het wassen van knitwear

Favoriete gebreide Angora sweater, een mooie jurk met Aran - deze dingen blijven onmiskenbare klassiekers, die nog steeds op het hoogtepunt van populariteit zijn. Om favoriet ding zo lang mogelijk te dienen, moet het zorgvuldig worden verzorgd.

Gebreide producten (met name handgemaakt) zijn gemaakt van verschillende garens, die zelden onzorgvuldig wassen verdragen en hun uiterlijk verergeren: dan verschijnen de pellets, strekt het ding zich uit, neemt het soms toe in omvang en neemt het vervolgens af.

Hoe producten van verschillende soorten garen te wassen

Om dergelijke incidenten te voorkomen, moeten gebreide artikelen met de hand worden gewassen. Er is een categorie garen die niet bang is voor machinewas. In automatische machines zijn er modi waarvan wordt beweerd dat ze bijzonder gevoelig zijn voor wol en zijde. Maar de beste optie is om persoonlijk voor je favoriete knitwear te zorgen. Als handen wassen door omstandigheden niet mogelijk is, wordt aangeraden contact op te nemen met een stomerij.

Garen is traditioneel onderverdeeld in 3 soorten:

 • natuurlijk - wol (angora, merino, alpaca), katoen, zijde;
 • kunstmatig - acryl, viscose;
 • gemengd - combinaties van wol en katoen met kunstvezels zijn populair.

wol

Gebreide truien, truien, jurken, hoeden van wol moeten handmatig worden gewassen. Over het algemeen wordt het wassen van wollen dingen vaak niet aanbevolen, ze worden voldoende goed geventileerd in de open lucht.

  Als je een gebreide trui van wol hebt gewassen, volg je deze regels:

  • Wollen kleding wordt gewassen, binnenstebuiten gekeerd.
  • Water voorbereiding. De optimale temperatuur is 30 ° C, het lost een speciaal reinigingsmiddel op voor wol. Gel wordt beter uitgespoeld dan welk poeder dan ook. Na het oplossen van het product wordt het product in het bekken neergelaten.
  • Als er oude vlekken op het doek zitten, is het verboden om ze te wrijven (vooral naar beneden, mohair, angora), maximaal - u kunt een borstel met natuurlijke haren gebruiken voor een dichtere laag.
  • Kortdurende voorbehandeling is toegestaan.
  • Wol is ideaal voor een zure omgeving, het maakt de trui zacht en zacht. Maar de alkalische zeep is beter opzij te zetten.
  • Dingen van zachte wol moeten zo voorzichtig mogelijk worden gewassen - dompel ze onder in warm zeepsop, schud een aantal keer en haal ze niet uit het water.
  • Pluizige dingen voor het wassen kunnen enkele uren in de vriezer worden gedaan, nadat ze in een strakke zak zijn verpakt. Dit geeft extra zachtheid en luchtigheid.
  • Om wollen kleding te spoelen, bereidt u het water op dezelfde temperatuur als waarop het product was gewassen.
  • Voor het spoelen van angorovy-dingen roer je een lepel glycerine of haarbalsem met water.
  • Om de helderheid van de kleur op te frissen, kunt u het water verzuren met 1 el. l. azijn of citroensap.
  • Mooie, warme en dure cashmere-sweaters zijn gemaakt van de beste wol. Ze zijn kampioenen in veeleisende zorg. Zelfs als op het etiket staat dat het artikel in de machine kan worden gewassen, is het beter om het met de hand te wassen (met een shampoo voor droog haar) of het aan een chemisch reinigen te onderwerpen. Zodra u het stomerijproduct voor kasjmier meeneemt, moet u het onmiddellijk uitpakken om schade aan het dure garen te voorkomen.
  • Wollen dingen worden niet losgeschroefd bij het verwijderen van overtollig vocht.
  • Als er inlegvellen zijn gemaakt van bont, leer, suede op een gebreid item, is het beter om het in een stomerij te geven.

  katoen

  Katoen is een geweldig materiaal om te breien. Het past zelfs pasgeboren kinderen, in de zomer is het een ideaal materiaal voor kleding. Het materiaal is niet grillig en de regels voor het wassen zijn hetzelfde als voor wol. Onthoud dat katoen kan sterk zitten, dus het temperatuurregime is niet meer dan 40 C. Katoenen gebreide kleding kan met een typemachine op een delicate manier worden gewassen, maar als je een gemerceriseerde katoenen opengewerkte jurk hebt gekocht of vastgebonden, wees dan niet lui en was hem met de hand.

  vlas

  Een ander groot natuurlijk materiaal is vlas. Linnengaren wordt met succes gebruikt voor het breien van zomerkleren, ze zijn licht, ademend, duurzaam, niet pluizend en snel droog. Producten uit vlas kunnen zelfs koken, maar je moet niet met zo'n handgemaakte jurk experimenteren. Het is voldoende om de temperatuur tot 60 ° C te kiezen.

  zijde

  Gebreide kleding van zijde wordt gewassen in warm water met toevoeging van een speciale gel. Het wordt aanbevolen om shampoo voor droog haar of babyshampoo te gebruiken. Een andere optie - babyzeep zonder additieven, geschaafd en geroerd in water. Ammonia wordt toegevoegd aan water: 1 eetlepel per 8-9 liter. Het wrijven van zijdeproducten wordt niet aanbevolen, in het geval van ernstige vervuiling worden ze meerdere malen gewassen, waarbij elke keer water wordt ververst.

  Kunstmatig garen

  De basisregels voor het wassen van dingen gemaakt van kunstmatige garen:

  • Viscose producten doet erg aan uiterlijk denken, maar kan na het wassen enorm uitrekken. Daarom, de maximale temperatuur voor het wassen van viscose - 40 C, draai deze producten niet kan.
  • Acryl gebreide kleding niet zo veeleisend om te verzorgen, gemakkelijk te wassen, vereist geen speciale reinigingsmiddelen, maar de stof heeft zijn eigen nuances. Producten hebben de neiging om uit te rekken, dus als u acryl in een wasmachine verwijdert, gebruikt u een delicate modus, temperaturen tot 30 graden, lage draaiingen en een speciale waszak die het acrylproduct beschermt tegen vervorming.

  Producten uit gemengd garen worden met de hand in een typemachine gewassen, maar ze mogen niet worden gedraaid en moeten worden opgehangen om te drogen. Om het wollen ding voorzichtig in te knijpen, moet je het op een handdoek leggen, die dan in een roller rolt.

  Om breigoed op een schone handdoek te drogen, uitgespreid op een tafel of plank, en hang het ding aan een hanger of touw kan dat niet, het kan vervormd worden. In plaats van strijken, heeft stomen de voorkeur.

  Weinig trucs

  Extra tips helpen om het wollen ding effectiever van vervuiling te ontdoen:

  • Voor het wassen van gebreide dingen kun je shampoos gebruiken, de geur oppakken voor heren-, dames- en kinderkleding.
  • De gebreide dop kan niet worden gedraaid, daarom wordt het ding na het wassen in een bekken in een bekken geplaatst en gewacht tot het water wegloopt.
  • Als je het formaat van een wollen ding wilt verkleinen, was het dan op 50 graden en spoel je het na bij 10. Als je het product wilt strekken, stoom het dan met een strijkijzer door een doek tot het gewenste formaat.
  • Shampoos voor langharige katten zijn goed voor het wassen van wollen kledingstukken - hun wol is vooral gevoelig voor hechtingen in matten en de samenstelling van de shampoo is hiermee ontworpen.
  • De kraag van de trui zal niet uitrekken, als u hem voor het wassen over de rand wast, met behulp van dikke draden.
  • Glanzende plekken op een wollen lap worden gereinigd met ammoniak, waarna ze worden gestreken door papier.
  • Knooplussen vervetten de binnenkant met kleurloze vernis om snelle vervorming te voorkomen.
  • Houten knopen worden aanbevolen om te wikkelen met folie of huishoudfolie.
  • De witte kleur van de wol zal de toevoeging van borax aan het water tijdens het spoelen bijwerken, evenals het gebruik van peroxide tijdens het wassen.
  • Breigoed van donkere tinten kan worden gewassen met mosterd: een kopje droog poeder wordt geroerd met water tot een papperige toestand, gedurende 30-40 minuten doordrenkt, waarna het wordt toegevoegd aan het water om te wassen. Voor spoelen na mosterd in 10 liter water verdund met een theelepel ammoniak.

  Naleving van deze eenvoudige regels helpt u om op de juiste manier voor uw favoriete ding te zorgen, zodat het u zo lang mogelijk bevalt.

  Hoe de gebreide dingen te wassen, zie de volgende video.

  Comments
  Commentaar auteur

  Jurken

  Rokken

  Blouses