Vintage jurken

Vintage jurken

Vintage kan de kledingelementen worden genoemd die in de vorige eeuw in de mode waren. Omdat mode cyclisch is, begint de vraag naar outfits die in de loop van de eeuw een beetje zijn vergeten, periodiek aan zichzelf te herinneren. Dit seizoen kun je veilig van oude kisten van grootmoeders en overgrootmoeder vrouwelijke outfits komen. Waarom? Op het hoogtepunt van populariteit zijn vintage jurken die in staat zijn om de schoonheid van het silhouet van een moderne vrouw te benadrukken.

Wat is vintage stijl

Het concept van 'vintage style in clothes' verscheen pas in de jaren 90, toen vrouwen in de mode actief dingen gingen dragen die in de jaren 60-70 waren genaaid. Het is interessant dat alleen outfits gemaakt sinds de jaren 1940 onder dit concept vallen. In moderne tijden is het gebruikelijk om vintage kleding te noemen die is genaaid in de jaren 20 - 80 van de vorige eeuw, maar niet eerder en niet later. Maar dit betekent niet dat ontwerpers door oude kasten moeten zoeken om een ​​geschikt model voor hun collecties te vinden. Vandaag zijn er verschillende opties voor vintage:

  1. Klassieke vintage - echte merkkleding die werd gedragen in de vorige eeuw, maar niet later dan de jaren 80 van de vorige eeuw.
  2. Gestileerde vintage - kleding in de stijl van de vorige eeuw, die opzettelijk verouderd is, en is gemaakt in de moderne tijd.
  3. Neovintazh - kleding die opzettelijk verouderd is, de kenmerken van de stijl van de vorige eeuw heeft gegeven, maar deze kan op elk moment worden gemaakt.
  4. Vintage combinatie - kleding gemaakt door moderne ontwerpers in moderne stijl, maar versierd met vintage elementen - oude knopen, broches en ga zo maar door.

Moderne ontwerpers zijn zo vindingrijk dat ze erin slagen om absoluut nieuwe en moderne dingen van oude stoffen te naaien. Nu vinden is niet zo gemakkelijk, maar als ze slagen, hebben de collecties een buitengewoon succes en ontvangen ze hoge cijfers van zowel critici als huidige fashionista's.

Populaire modellen

Maar als we het hebben over populaire kledingmodellen, dan zijn hun kenmerken in de loop van de decennia veranderd. De stijl en voorkeuren van de toen jonge dames werden beïnvloed door filmsterren, de levensstandaard en de algemene politieke situatie. Overweeg modieuze functies die al langer in meer detail zijn uitgewerkt.

20s - 30s

Tijdens deze periode probeerden de meisjes te lijken op de beroemde Hollywood-actrices, van wie er één Marlene Dietrich was. Op doordeweekse dagen droegen ze bijgesneden jurken zoals tunieken die de stijlvolle riem aanvulden. Ze werden meestal genaaid van knitwear. Feest- en avondjurken waren genaaid van fluweel, zijde en waren een langwerpig gewaad met een rechte of licht uitlopende snit, waardoor een deel van de enkels effectief wordt blootgelegd. De mouwen waren lang of verdwenen en de hals was gesloten.

In die tijd waren meisjes slank en zelfs merkbaar dun, dus jonge dames die zo'n jurk willen dragen, hebben tegenwoordig een beter type lichaam.

40 - ies

Het beeld van de meisjes in deze periode werd beïnvloed door de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het was een periode van grote verandering, die subtiele en verleidelijke lijnen uit de meisjesjurken wist. De outfits werden streng, tot op zekere hoogte zelfs grof, en meer als militaire uniformen. Maar in sommige modellen van jurken nog steeds getraceerd tonen van vrouwelijkheid. Voor de casual look, verkozen ze om jurken met uitlopende rokken tot het midden van de kuit te kiezen, en voor de avondlook kozen ze jurken zonder riemen.

Gedurende deze periode verschilden de meisjes nog steeds door dunheid, daarom zouden moderne meisjes, die liever een jurk dragen in de stijl van de jaren 40, beter te onderscheiden zijn door een benijdenswaardige silhouet van een zandloper.

'50

Tegen die tijd waren de mensen al geleidelijk begonnen te herstellen van de gruwelen van de oorlog, en outfits die de nadruk legden op de seksualiteit en de helderheid van de vrouw waren bijzonder vereerd. De pluizige en meerlaagse rokken van jurken bereikten de knie, en de taille was noodzakelijkerwijs vastgebonden met een breed satijnen lint, waardoor het silhouet nog verfijnder werd. Jurken tijdens deze periode werden onderscheiden door een interessante lijn van halslijn. Het was niet te open, maar het creëerde een soort van mysterie. Als er mouwen waren, dan kleine, kregen de riemen meer de voorkeur.

Een jurk in deze stijl past bij jongedames met elk type figuur, maar het is de moeite waard om te overwegen dat een meisje dat het wil dragen vertrouwen moet hebben en ontspannen moet zijn. Slanke benen, slanke taille en grote borsten zullen een extra voordeel zijn.

60s - jaren

Tijdens deze periode, probeerde de modegemeenschap zich te onderscheiden van de massa. Hippiestijl werd hoog gewaardeerd - gratis en helder. De jurken van die jaren werden gekenmerkt door een trapeziumvormige snit en knielengte. De rok had vaak een geplooid uiterlijk en werd soms meerlagig gemaakt. De halslijn kan gesloten zijn of een V-vorm hebben, maar de mouwen zijn ingekort en soms waren ze volledig afwezig, omdat de banden meer de voorkeur hadden.

Vanaf dit punt hadden de meisjesfiguren geen massale eentonigheid. Dat is de reden waarom elke moderne persoon in staat zal zijn om een ​​geschikt model van de jurk in deze stijl te vinden.

70s - jaar

Gedurende deze periode regeerde de discostijl in een modieuze samenleving. De helderheid van kleuren en verschillende patronen werd meer dan ooit modieus. Na een lange en ongegronde vergetelheid werd de lengte van de maxi opnieuw trendy. Midi en mini-jurken waren ook aanwezig in een enorm assortiment. De snit werd rechtlijnig en onderscheidde zich door zijn decoratieve eenvoud, maar het was mogelijk om jurken met een uitlopende rok te vinden.

In jurken in de stijl van de jaren '70 kan elk meisje er goed uitzien. Modellen uit die tijd zijn gevarieerd en beginnen meer en meer op moderne te lijken. Mode voor een hoge taille en jongensachtige silhouet jurken die we het aan deze periode te danken hebben.

80s

Gedurende deze periode was het ideaal het silhouet van de 'zandloper', dus de ontwerpers trachtten actief alle meisjes deze vorm te geven met de hulp van jurken. Bijzondere aandacht werd besteed aan de lijnen van de schouders, taille en heupen. Corrigerende elementen zoals gordijnen, ruches, franjes en schoudervullingen kwamen in de mode en de snit kreeg steeds meer verleidelijke vormen. Avondcollecties van de jaren 80 zijn te vinden, zelfs in moderne collecties, en absoluut elke jongedame kan zonder uitzondering het juiste model kiezen.

Kleuren en prints

Mode voor tinten en patronen van jurken veranderde zo spontaan als voor stijlen: in 20 jaar gaven dames de voorkeur aan jurken in pasteltinten, evenals klassieke tinten - blauw en wit. Vooral populair werd beschouwd als een bloemenprint. In de jaren 30 werden trendpatronen in de vorm van strips, kooien, erwten en bloemen trendy. Op de dagelijkse manier werd de voorkeur gegeven aan witte kleur en 's avonds - goud en zilver.

Vanaf de jaren 40 werden laconieke verticale strepen, geometrische patronen en bont populair. Vrouwen begonnen jurken met strikte en gereserveerde tinten te dragen - donkergroen, grijs, crème en bordeaux. Bij 50 was opnieuw de geruite, zigzag- en bloemenprint gewenst en in de meeste gevallen werd de voorkeur gegeven aan wit.

In de jaren 60-70 begon het imago van meisjes veel meer helderheid en kleur te brengen. Niet alleen bloemen, maar ook dierenprints zijn in de mode geraakt. Vooral de trend werd beschouwd als luipaard. Onder de populaire tinten - citroen, blauw, bruin en paars.

In de jaren 80 werden gele tinten de meest trendy, evenals limoen, roze en groen. Modeprenten zijn hetzelfde gebleven.Maar er zijn tinten die relevant waren in alle bovengenoemde tijden en blijven dat vandaag.

zwart

De kleur van de klassiekers, die altijd al geliefd is bij vrouwen. Deze kleur gaf het avondbeeld charme en verfijning en creëerde een strikte en beknopte blik in het dagelijks leven. De jurk van deze kleur zag er gunstig uit in alle patronen en decoratieve elementen, of het nu gaat om steentjes, kralen of veren. Onder het had niet lang om andere elementen van de garderobe op te pikken - klassieke schoenen, een cape of een boa en het beeld is klaar.

rood

De fatale kleur heeft veel schakeringen, die elk op een bepaald moment plaatsvonden. In de stormachtige 20-30 jaar werd de voorkeur gegeven aan een smakelijk kersentint, in het 40e leger - bordeauxrood en in de naoorlogse 50ste titiaan. In 60 - 80 jaar begon de voorkeur te geven aan de helderdere tinten van rood - scharlaken, karmozijnrood, wortel, rood-oranje.

lengte

Maar de houding ten opzichte van de lengte van ontwerpers en fashionista's is altijd dubbelzinnig geweest. Op 20-jarige leeftijd kwamen lichte jurken met lengte tot het midden van de kuit in de mode en werden ze zowel in de avondlook als in dagelijks gebruik gedragen. Dezelfde lengte was populair in de militaire jaren 40, maar de jurken waren streng en doen meer denken aan herenuniformen. Zo'n lengte bleef in de jaren 50, maar de outfits werden feller en hun rokken waren opmerkelijk vanwege hun sterke overstraling. Sinds het begin van de jaren 60 zijn de midi-outfits een beetje vergeten en keerden ze pas in de jaren 80 terug naar de mode, en dan alleen in de stijl van het kantoor.

lang

Deze jurk is in de jaren 30 in zwang geraakt. Toen bereikte het de enkels, en een kleine kraag werd op de bodem van de lat genaaid, waardoor een schijn van het silhouet van de "vis" werd gevormd. Soms hadden deze jurken een treintje, maar ze werden exclusief gedragen in de avondafbeelding. Overdag gaven ze de voorkeur aan lichtere, vloeiende stijlen.

kort

Dergelijke jurken werden een echte doorbraak, een modieuze revolutie die plaatsvond in de jaren 60. Mini rok jurken nauwelijks bereikt mid-dij, maar werden beschouwd als zeer trendy en mooi. Ze werden door absoluut alles gedragen en het is goed dat ze heerlijk zijn, maar de juiste silhouetvormen, mochten de meisjes. Met betrekking tot de snit van jurken, in de meeste gevallen had het een trapeziumvormige vorm.

Tot op de knie

In de jaren 70 is de wereld al een beetje weg van de drukte van minirokjes. Meisjes begonnen meer terughoudende kleding tot op de knie te kiezen. Jurken hadden een recht silhouet, soms uitlopend. Rokken waren licht geplooid, maar konden recht zijn. In de jaren 80 stonden jonge modieuze vrouwen toe dat ze zulke geplooide rokken droegen, maar korter in lengte.

Stoffen en texturen

Voor het naaien van damesjurken op verschillende tijden werden verschillende stoffen gebruikt. In de jaren 1920 werden vloeiende zijden en chiffon jurken beschouwd als bijzonder populair. In de jaren 30 namen grovere taf en licht katoen de handpalm. In het leger in de jaren 40 werd crêpe het populairst, en aan het einde van de jaren 50 werden jurken gemaakt van satijnen stof, met zijden voering. Er waren ook unieke jurken gemaakt van tule en organza.

Aan het begin van de jaren 60 begonnen lichte zijden en satijnen jurken te worden versierd met pailletten en kralen. In de jaren 70 werden jurken in de meeste gevallen katoen en gebreid. Ze waren versierd met elementen van draperie, ruches en een overvloed aan glitters. In de jaren 80 kwamen denim, maar ook synthetisch, leer en stretch textuur in zwang. Maar er is een soort jurk die te allen tijde populair was.

kanten

Zo'n jurk maakt een meisje altijd vrouwelijk. Ongeacht de stijl en lengte, geeft het tederheid en romantiek aan het beeld. Lace-jurken zijn altijd populair geweest. Als andere lichte stoffen als basis voor kleermakerij werden gebruikt, kon alleen een apart element van de jurk met kant worden gedecoreerd. De doorschijnende textuur van het materiaal maakte het mogelijk om het beeld mysterieuzer te maken.

Wat en hoe te dragen

Bij het samenstellen van de perfecte vintage-combinatie met een jurk, moet je je zeker richten op de modefuncties van de periode waarin deze relevant was.In de vroege jaren 20-50 was het modieus om het beeld aan te vullen met hoeden, om pumps te dragen en om parels, bont, veren, lakgordels en fluwelen zakken als decoraties te gebruiken.

In de jaren 60-70 werden kurkenzolen en hoge hakken in de mode. Sjaals werden als hoofdtooien gebruikt en grote glazen werden als accessoire gebruikt. In de jaren 80 is de mode diverser geworden. Populaire schoenen waren schoenlaarzen, sandalen, sneakers, ballet flats, hoge laarzen. De beste decoratie werd beschouwd als plastic sieraden. Handtassen geven er de voorkeur aan om helder te dragen, met glitter, strass-steentjes, ongebruikelijke strepen in de vorm van applicaties.

Modellen van Vanessa Montoro

Vanessa Montoro is een beroemd merk dat spectaculaire gebreide jurken in vintage stijl aan de wereld aanbiedt. De ontwerper gebruikt hoogwaardig zijdegaren in zijn werk en de breitechniek is zo ongebruikelijk en universeel dat het een moderne meid zal aanspreken.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses