Schotse rok in de garderobe van fashionista's

Schotse rok in de garderobe van fashionista's

De rok in de kooi gedragen door Schotse mannen wordt kilt genoemd. Inwoners van Schotland zijn trots op hun kilts, het dragen van een tartan rok voor alle feestdagen. Een volledig traditioneel kostuum bestaat uit een rok, een jas, een leren tas, schoenen en een mes.

Het nationale kostuum belichaamt het verlangen naar vrijheid en prestaties bereikt door de onverschrokken voorouders in Schotland. De moderne versie van de traditionele klederdracht is niet goedkoop - meer dan 500 pond sterling, maar de eeuwenoude concepten vertellen de echte Schotse bruidegom om het huwelijk in oude kledij uit te voeren.

Geschiedenis van tartanrok

Een geruite rok verscheen in de hooglanden van Schotland in de 16e eeuw. Tot het midden van de 18e eeuw werd de rokversie de "grote kilt" genoemd. In feite was het een breed stuk wollen stof in een kooi, een echte deken die tijdens een overnachting om het lichaam gewikkeld kan worden. Kleding droogde snel uit, hinderde het lopen niet. Omdat Schotland vochtig is en het terrein vol staat met moerassen, heeft een comfortabele en warme deken de reiziger gered van bevriezing en verkoudheid. Als er oorlogen waren, viel de grote kilt op de grond en bemoeide zich niet in de strijd.

Het woord kilt wordt vanuit het Oud-Noors vertaald als "gevouwen". Op de schouders van de Schotse Hooglander lagen de bovenste delen van een stuk doek, het materiaal werd met een riem om de taille vastgemaakt. Het bovenste deel van de kilt was een beetje gestoord tijdens het werken in de houtbewerkingsindustrie.

Een succesvolle ondernemer uit Lancashire genaamd Thomas Rawlinson loste dit probleem op. In 1720 stelde hij zijn arbeiders voor om de rok korter te maken door er een cape van af te knippen, zodat de rok de grond niet raakte. Sindsdien heeft de kilt de vorm van 'kleine kilt' gekregen, die tot op de dag van vandaag nog steeds ongewijzigd blijft.

Bijna veertig jaar in de achttiende eeuw werd de kilt verboden door de koning van Engeland. De straf voor deelname aan de opstand van de Jacobieten werd pas in 1822 afgeschaft. Sindsdien is de rok als nationaal symbool teruggekeerd naar Schotse gezinnen. Kilt wordt niet alleen gedragen door de Schotten, maar ook door het eiland Man. Dit onderscheidt hen van de Britten. Ook dragen de Welshe en de Ieren weinig kilt.

Sinds de oudheid was de rok gemaakt van natuurlijke wol, een stof genaamd tartan. Voor het kleuren van tartan, de bewoners van de berg nederzettingen gebruikt bessen, bladeren en wortels, andere natuurlijke kleurstoffen.

De kleuring hing af van de kleuren van de clan waartoe de mens-bergbeklimmer behoorde. Door het patroon op de rok was het onmiddellijk mogelijk om te herkennen of het een persoon of iemand anders was, evenals de sociale positie van de bergbeklimmer-hooglander.

Rokken in één kleur en met een eenvoudig patroon werden gedragen door bedienden, tweekleurig - door dorpelingen. De officieren gekleed in driekleurige rokken, in zeskleurenrokken - dichters en zeven kleuren betekenden de leider van de clan. Hij erfde van zijn vader de kleuren van de vlag en alle belangrijke attributen van clan-aansluiting.

De beroemde Jean-Paul Gauthier werd de modeontwerper die een wollen rok gebruikte als onderdeel van een modebeeld. Levi's ging door met het ontwikkelen van een partij herenrokken voor denim.

Tartan is in onze tijd verkrijgbaar in meer dan 500 kleurencombinaties voor het naaien van Schotse rokken. De kleurenschema's zijn de kleuren van de clans die in Schotland heersen. Rood met zwart, blauw met paars en groen, zwart met wit en grijs - dit zijn de combinaties.

kenmerken

De Schotse rok combineert mannen- en dameslijn in modieuze kleding en is gemaakt van een strook stof die niet meer dan 70 cm breed is. Tegelijkertijd varieert de lengte van 2 tot 8 meter. Na montage door de vouwen, is de lengte van het stuk al anderhalf keer de omtrek van de taille. Het weefsel wordt symmetrisch over de breedte verdeeld, zodat er aan beide zijden gelijke segmenten zijn.

voordelen

Een helder uiterlijk en klassieke kleuren trokken de aandacht van ontwerpers van damesmode. Dit zorgde ervoor dat de Schotse rok de belangrijkste modieuze nieuwigheid in de garderobe van een vrouw werd.

Het belangrijkste criterium voor de selectie van de Schotse rok, samen met de stijl en kleur, moet de lengte zijn. Schotse rok kan je knieën bedekken of lang, mini of maxi zijn. Op zichzelf is een rok in een kooi in elke reeks een felle dominante.

Hoe te kiezen

De geruite rok gaat naar alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd en lichaamstype. Jonge en slanke dames kunnen gewaagdere kleuren gebruiken, met meer rood en groen. Oudere vrouwen moeten hun keuze stoppen in zachte, gedempte en zachte tinten. Ze passen in klassieke silhouetten en de lengte onder de knie, wat in dit geval de voorkeur heeft.

Stijlvolle stijlen

Schotse rok als kledingstuk voor dames is onmisbaar geworden vanwege het gemak en de eenvoud van knippen. De rok is vrij extravagant en trekt de aandacht, domineert in elk ensemble.

In de regel wordt de geruite rok genaaid in de vorm van een kegel of cilinder. De afbeeldingen van een schoolmeisje of een leerkracht worden al lange tijd niet geassocieerd met een geplooide korte rok gemaakt van geruite stof.

Tegenwoordig is een tartanrok een klassiek motief in dameskleding. Shades kunnen hetzelfde zijn als in herenrokken. Pure wol tartan wordt verdeeld met behulp van gelijkmatige en soepele plooien. Een of twee decoratieve bevestigingsmiddelen bevinden zich aan de zijkant van de rok. De geur blijft ongewijzigd als een karakteristiek element van de snede, soms wordt een rok met een juk gevonden. Alle rokken in Schotse stijl verzamelen zich in een riem. Aan de bovenkant wordt meestal een sierlijke of bredere riem gedragen.

Kleurbereik

De hoofdkleur, die aanwezig is in de meeste modellen van rokken - rood en roodbruin. Alleen hij creëert een uniek feestgevoel dat inherent is aan een rok van een tartan. Het gamma van de rest van de kleuren in combinatie daarmee is uitgebreid. Het belangrijkste principe blijft het contrast.

zwart

De zwarte kleur van de accessoires en de top is vaak te zien in ensembles met rode en zwarte tartan. Een bijpassende zwarte tas en jas vormen een kleurrijke aanvulling op het stijlvolle ensemble. Prachtig erin en laarzen van verschillende lengtes, enkellaarzen of schoenen met dikke hakken.

Lengte en stijl

De gemiddelde lengte van een geruite rok is ongeveer 50 cm. Gezien de veelzijdigheid van de rok en de relevantie ervan in de modemarkt, kunnen er nogal wat opties zijn. Het materiaal is zowel wol, zijde, katoen, polyester.

Scotch overschreed al lang de grenzen van de traditionele perceptie van de nationale stijl, wat een impuls gaf aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën in kledingontwerp.

kort

De stijlen "college" en "preppi" zijn nog steeds welverdiend succes. In de eerste plaats bij de oprichting van het ensemble voor de meisjestudent wordt verkort rokmodel in een kooi ingekort.

Meestal wordt een stijlvolle minirok gemaakt met veel plooien of plooien, het ziet er luchtig uit. Het silhouet kan worden aangevuld door een gladde top in de vorm van een col of blouse. Een kort jasje of vest is ook goed geschikt voor een Schotse rok.

Jonge meisjes in modieuze schoenen "Jane" -stijl, kniekousen en kousen. De sneakers werden vervangen door sneakers, die ook op een geruite rok staken. Sport-sneakers passen verrassend harmonieus in de set, bestaande uit een leren jas en een wollen rok met wollen stof.

In het koude seizoen, zal strakke panty, meestal zwart of kastanjebruin, bruin of grijs met een ruitvormig patroon, passen onder een dichte rok gemaakt van natuurlijke wol. Het is mogelijk om het aantal verschillende elementen van het pak te vergroten door handgebreide truien, comfortabele en zachte shirts en jassen gemaakt van denim.

Onder de knie en maxi

Rok onder de knielengte ziet eruit als een visitekaartje van deze stijl. Zelfs de meest dikke dames in de mode kunnen het zich veroorloven een niet al te uitlopende rok gemaakt van stof in een kooi te dragen. Plaids zijn genaaid van plaid, verrassende variëteit.Dit is een halfzonnere rok en een rechte en een bel.

Een lange geplooide rok is geschikt voor een bezoek aan het kantoor, maar ook om te bezoeken of te wandelen. Low-key en dark skirts worden gecombineerd met een lichte top, blouses met een kraag en overhemden.

Ze dragen nauwsluitende truien zonder een patroon aan de geruite rok, suède jassen, opgestikte zakken en andere accessoires in de vorm van een handtas en een kap zien er erg stijlvol uit.

Traditionele muts vormt een harmonieuze aanvulling op het kostuum, bestaande uit een lange rok, zwarte trui op knopen en een jas. Een kleine sjaal van rokstof voegt een ander harmonieus accent toe.

Wat te dragen

Schotten hebben het vermogen om het oog te trekken en te domineren, dus het ensemble moet niet oververzadigd zijn met andere kleuren. In de regel worden zowel de bovenkant als accessoires geselecteerd om overeen te komen met een van de primaire kleuren op de rok. Er is een onmiskenbare versie van de jurk: tartan rok en het bovenste deel met een patroon van gekruiste diamanten.

Mensen die op het grondgebied van het oude Schotland woonden, beschouwden het ornament met de "argail" als magisch. Het patroon wordt toegepast op alle soorten gebreide kleding, katoenen truien en overhemden. Sommige modellen gebruiken een magisch patroon op sjaals voor de hals.

Als de rok niet erg helder is, wordt het beeld zachter en wordt het vrouwelijker en romantischer. Voor een dergelijk model wordt een helderdere kleurige jas of jas, bijpassende panty, elegante veterlaarzen of laarzen geselecteerd.

Van oudsher werd pluizig bont gebruikt in combinatie met geruite stof, waardoor een tandem met een rijke kleur werd gecreëerd. De combinatie van bont met wol en denim in modellen voor het koude seizoen, waarbij de vacht zowel op de kraag als op de manchetten wordt gebruikt, is buitengewoon succesvol.

Stijlvolle afbeeldingen

Voor mannen in kilt

Traditionele zwarte legging wordt gedragen op de benen en in harmonie met de cellen op de kilt. Op haar hoofd is er een geblokte baret van tartan met hetzelfde patroon als op de rok. Een kiltpinmes met daarop afgebeeld runen is een verplicht attribuut en bevindt zich in de hoes die moet worden gedemonstreerd.

Een lederen tas met metalen elementen, gedecoreerd met bont, dient als een wegingsagent en wordt vooraan geplaatst, zodat de kilt niet zwelt onder windstoten. Voor hetzelfde doel wordt een heupriem gedragen met een rijke gesp, versierd in Schotse stijl. Vaak kun je zo'n man ontmoeten, zowel in Schotland als daarbuiten - in Canada en de Verenigde Staten, waar de Schotse diaspora groot is.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses