Aanbevelingen voor het verwijderen van stookolievlekken van kleding

Aanbevelingen voor het verwijderen van stookolievlekken van kleding

Misschien staat elke vrouw voor het probleem van het verwijderen van complexe vlekken uit kleding. Het moeilijkste is voor degenen wiens mannen omgaan met auto's of complexe mechanismen, omdat het automobilisten, ketels, ingenieurs zijn die regelmatig omgaan met allerlei soorten oliën, verf en chemicaliën in hun werk. Het ergste van alle wasbare vlekken van stookolie.

Wat is het?

Om te begrijpen hoe je de vlekken van stookolie het beste kunt overwinnen, moet je eerst omgaan met wat het is. Stookolie is een product van olieraffinage. Het lijkt als gevolg van het koken van aardolieproducten, zoals benzine, bij temperaturen boven 350 graden. Het is een dikke substantie van donkere, bijna zwarte kleur, bestaande uit verbranding, as, roet en vet. Het is te wijten aan het hoge vetgehalte van deze stof, de vlekken ervan worden sterk in de stof gegeten en zijn zeer moeilijk te wassen.

Bovendien kan zelfs de geringste druppel op kleding zich verspreiden naar een vrij uitgebreid stuk stof. Let ook op het feit dat stookolie kan de structuur van vezels behoorlijk beschadigen, opeten.

Er is een mogelijkheid dat zelfs na een succesvolle wasbeurt de stof in kleur, structuur of slijtvastheid zal verschillen op de plaats waar er een vlek was.

Handige tips

Voordat u begint met schoonmaken, moet u over de vervuiling met stookolie een paar interessante en zeer belangrijke feiten leren:

 • Zwavel, zwavelzuur en silicaten kunnen aanwezig zijn in de samenstelling van stookolie, dus het schoonmaken moet alleen met rubberen handschoenen worden gedaan en het beschermt ook de gevoelige huid tegen de effecten van huishoudelijke chemicaliën.
 • Een interessant feit is dat het reinigen van de olie aan de voorkant van de stof veel moeilijker is dan aan de verkeerde kant, dus je zou het product moeten blijken voordat je aan het werk gaat.
 • Om te voorkomen dat de vlek in de volgende laag stof lekt (als we het bv hebben over een mouw of een been), is het de moeite waard om gaas in 5-6 lagen te vouwen.
 • Het is noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat de vlekken van stookolie bijna onmogelijk zijn om af te vegen door de stof om zichzelf te wrijven - dit zal leiden tot erosie van de vlek op een groter gebied. Het is beter om hiervoor een zachte borstel te gebruiken of wrijven met een andere, onnodige doek, tegelijkertijd moet u de doek regelmatig vervangen en de borstel onder warm water afspoelen.
 • Wanneer het nat is, kan de vlek van stookolie zich blijven verspreiden over het oppervlak van de stof, dus het is aan te raden om zo min mogelijk vloeistof te gebruiken tijdens de eerste reinigingsstadia.
 • Het is belangrijk om van de rand van de vlek naar het midden schoon te maken - dit zal ook een toename van vervuiling voorkomen.
 • In de laatste fasen moet speciale aandacht worden besteed aan de contouren van de plek. Om hem voor 100% te verbergen, moet je de contour zoveel mogelijk slijpen, over het oppervlak van de stof uitrekken. Dit moet worden gedaan aan het einde van de mechanische reiniging, waarna het nodig is om het product in de wasmachine te wassen.
 • Als alcohol, aceton, oplosmiddel of brandstof wordt gebruikt voor het reinigen, is het de moeite waard om het product op een onopvallende plaats op het oppervlak van het product te proberen. Dus je kunt het ding beschermen tegen kleurveranderingen.
 • Bovendien moet bij het werken met sterke chemische materialen rekening worden gehouden met hun ontvlambaarheid en blijf weg van open vuur.
 • U kunt de taak aanzienlijk verlichten als u een pas bevlekte vlek met een tissue of wc-papier verwijdert. Als het tegelijkertijd ook wordt opgewarmd, wordt het grootste deel van het vet in het papier opgenomen.
 • Bij gebruik van oplosmiddelen of andere sterke chemicaliën is het noodzakelijk het product grondig te wassen en vervolgens buiten of op een balkon (op een goed geventileerde plaats) te drogen, zodat dampen en geuren van alcohol, aceton of andere chemicaliën verdwijnen.

fondsen

Reclame voor moderne waspoeders belooft vaak prachtige resultaten bij het wassen van zelfs de meest vreselijke vervuiling. Bloed, sap, koffie - al deze en vele andere vlekken kunnen gemakkelijk pijnloos worden gewassen met gewoon poeder, maar zelfs de vlekverwijderaar van de hoogste kwaliteit kan nauwelijks stookolie aan. Er zijn er maar een paar echt betrouwbare, bewezen hulpmiddelen die effectief zijn in het bestrijden van dergelijke vervuiling:

 • Het eerste en misschien wel het meest betrouwbare middel is een afwasmiddel van hoge kwaliteit. Verrassend is dat juist dit de mazoetvlek vrij gemakkelijk kan afwassen. Het geheim van succes ligt in het feit dat zware stookolie vettig is en dat goede afwasproducten vet gemakkelijk oplossen. De gel gaat hier vooral goed mee om, omdat hij meer geconcentreerd is.
 • Van de fondsen die voor iedereen beschikbaar zijn en beschikbaar zijn in bijna elk huis, is het mogelijk om gewone huishoud- of teerzeep op te merken. Het is een universele assistent in veel situaties. Het is voldoende om het vervuilde gebied overvloedig te wrijven, 30-40 minuten te staan ​​en in de wasmachine te wassen. Zeep is echter alleen effectief in de strijd tegen verse vlekken, het is onwaarschijnlijk dat het een gedroogde of bevlekte vlek zal afdrogen.
 • Oplosmiddelen kunnen ook helpen tegen dit soort vervuiling. Maar let op hun samenstelling: als het aceton bevat, moet je uiterst voorzichtig zijn, omdat het de kleur van het weefsel kan wegeten.
 • Shampoo voor auto's gaat goed om met stippen brandstof. Deze tool is specifiek ontworpen om dergelijke situaties op te lossen, maar deze tool is geschikt voor gebruik op dikke, ruwe stoffen.
 • Tapijtreinigers kunnen ook nuttig zijn. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze een zeer lichte structuur hebben, doordringen in de diepte van de stof, het vuil aantasten en verdampen. In het geval van kleding na het gebruik van een dergelijk middel is wassen nog steeds noodzakelijk.
 • Gewone ammoniak- of eucalyptusetherische olie gaat goed samen met sommige mazut-vlekken. Deze gereedschappen zijn zeer geschikt voor gebruik op delicate en natuurlijke stoffen die het gebruik van sterkere chemicaliën uitsluiten.

Hoe kan ik scrubben?

Op basis van bovenstaande aanbevelingen kunt u gemakkelijk een manier vinden om van een dergelijke onaangename situatie af te komen, zoals de olieramp. Het is noodzakelijk om rekening te houden met verschillende belangrijke factoren die u helpen om uw favoriete dingen zonder veel moeite en thuis op orde te brengen.

Met verschillende soorten stof

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen universele benadering is voor het reinigen van verschillende soorten textiel. Bijvoorbeeld om vlekken op grof denim te bestrijden, kan bijna elk gereedschap dat doen. Als de vlek klein is, kan deze zonder problemen worden verwijderd door gewoon te wassen, maar als de vlek groot is, zijn er strengere methoden nodig om ermee om te gaan.

In een situatie met een spijkerbroek is het vrij ontvankelijk het gebruik van oplosmiddelen, aceton en zelfs gezuiverde benzine of kerosine. Het volstaat alleen om de geselecteerde agent op de vervuiling toe te passen en een uur te laten staan. Daarna is het vrij eenvoudig om het af te wassen met gewone zeep of wasmiddel. Gebruik van dergelijke hulpmiddelen kan alleen handschoenen.

In het geval van Bologna moet je voorzichtiger zijn. Om de stookolievlek van uw favoriete bolonev-jack te verwijderen, kunt u ook bijna alle bovenstaande remedies gebruiken, maar met grote zorg. Probeer eerst zachtere methoden, om de structuur van de stof niet te beschadigen. Het is hoogst onwenselijk om wrijving te gebruiken., want door de intense wrijving wordt Bologna erg dun en kan het snel doorbreken.

Bovendien is het vrij moeilijk om het eindresultaat op de stof van de bolon te zien, omdat het de eigenschap heeft om bedekt te worden met vlekken en vlekken bij de geringste bevochtiging, dus er zal zeker niet zijn zonder het volledige product te wassen.

Het is absoluut onacceptabel om brandbare stoffen te gebruiken op delicate en natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of wol. Met dergelijke kleding is het vrij moeilijk om stookolie te verwijderen, omdat het een zorgvuldige reiniging vereist.

Hier komen alleen huishoudelijke chemicaliën en geduld te hulp: waarschijnlijk zijn meerdere wasbeurten nodig. Het is mogelijk om te overwegen om mee te wassen eucalyptus essentiële olie of ammoniak, maar zelfs in het geval van deze middelen moet men uiterst voorzichtig zijn, omdat gevoelige weefsels zelfs kunnen worden beschadigd door dergelijke onschadelijke stoffen, op het eerste gezicht.

Met witte en kleurige materialen

Het is heel moeilijk om te zeggen welke scanner het moeilijker maakt om olievervuiling te verwijderen: van wit of van kleur. Aan de ene kant is een dergelijke vlek op een witte doek te voor de hand liggend, maar aan de andere kant is de kans groot dat de kleur van het product verloren gaat bij het schoonmaken van gekleurde stoffen. In het geval van een witte doek is het perfect acceptabel om bleekmiddel van hoge kwaliteit te gebruiken: als de vlek klein en fris is, is de kans groot dat een eenvoudige wasbeurt met bleek voldoende is. In een vergelijkbare situatie met gekleurde stoffen is er een goede kans om het hoofd te bieden. met de hulp van een goede vlekverwijderaar.

In het geval van gekleurd textiel, is het erg belangrijk om een ​​"test" wasbeurt uit te voeren - een fading test. Om dit te doen, moet een kleine hoeveelheid van de geselecteerde agent op een klein gedeelte van het product worden aangebracht: het kan de binnenkant zijn van een manchet of kraag of een andere plaats die voor de ogen van onbevoegde personen verborgen is en laat het een tijdje staan.

Als de stof niet vervaagt onder invloed van het geselecteerde middel - het gebruik ervan in het besmette gebied is zeer acceptabel, maar als er een verandering in kleur is, is het de moeite waard om een ​​ander middel te kiezen.

Van de huid

In het geval van lederwaren en schoenen is het iets gemakkelijker. Door de dichte structuur en het gladde oppervlak absorbeert de huid stookolie veel minder. Het is voldoende om de olie tijdig van het oppervlak af te vegen met een vochtig alcoholdoekje en problemen kunnen volledig worden vermeden. Lederproducten zijn uiterst ongewenst om te wassen of chemisch te reinigen, dus het is beter om de mogelijkheid van een dergelijke verontreiniging te minimaliseren.

Als de vlek nog steeds is ingebakken en het nodig is om deze te verwijderen, zal deze de redding te hulp schieten auto interieurreiniger. Autoshampoo is ontworpen om dit soort vlekken te bestrijden, het lost vet goed op en verwijdert de resten van verbranding en roet uit de samenstelling van stookolie.

Het veelvuldige gebruik van dit hulpmiddel is echter onaanvaardbaar voor leerproducten, omdat het diep in de stof doordringt en de structuur ervan kan vernietigen.

U kunt ook de optie van minimale chemische interventie overwegen. Om dit te doen, kunt u proberen de vlek af te spoelen met huishoudelijke zeep of alcohol en het product met een speciale verf voor de huid te schilderen: deze optie helpt niet alleen het product schoon te maken, maar werkt ook het uiterlijk bij.

Tegenwoordig zijn er veel opties om met complexe vlekken om te gaan. De tijd dat gastvrouwen gedwongen werden kleding te wrijven en te koken was allang voorbij. Tegenwoordig is het alleen belangrijk om voor jezelf een geschikte huishoudchemicalie en wasmachine te kiezen en je kunt het gevecht tegen vlekken vergeten. Wassen is iets simpels geworden, het is niet langer een arbeidsorganisatie voor vrouwen, zelfs in het geval van dergelijke complexe verontreinigingen zoals mazut-vlekken.

In de volgende video leert u over een andere effectieve remedie.

Comments
Commentaar auteur

Jurken

Rokken

Blouses